Kotlety jajeczne z kalafiorem - pulchne i soczyste

Kotlety jajeczne z kalafiorem
Autor: Shutterstock.com Kotlety jajeczne z kalafiorem panierowane i smażone lub pieczone
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kotlety jajeczne z kalafiorem to miłe urozmaicenie codziennej diety. Można je podać na obiad lub ciepłą kolację. Warto zrobić ich więcej i zamrozić. Będą wtedy najlepszym rozwiązaniem, gdy dopadnie nas większy lub mniejszy głód. Polecam gorąco! 

Czy można użyć mrożonego kalafiora?

Tak. Mrożonki to świetny wybór. Użycie mrożonki skraca czas przygotowania. W mrożonkach warzywa są już umyte i pokrojone. Po prostu gotowe do użycia. 

Czym można zastąpić świeży czosnek?

Zamiast świeżego czosnku można użyć czosnku granulowanego. Suszone przyprawy to naprawdę wybawienie. Można również użyć mieszanki świeżych ziół przyprawowych: szczypioru, koperku i pietruszki. Lub jednego z nich.

Czy można upiec kotlety jajeczno-kalafiorowe w piekarniku?

Kotlety ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut, obracając na drugą stronę po 20 minutach pieczenia. Gotowe! 

Czy można mrozić kotlety jajeczne z kalafiorem?

Tak, ten rodzaj kotletów dobrze znosi mrożenie. Ostudzone kotlety należy włożyć do hermetycznego pojemnika lub torebki strunowej. W zamrażarce mogą być przechowywane do 2 miesięcy. 

SKŁADNIKI

  • 300 g kalafiora
  • 3 ziemniaki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania (ewentualnie bezglutenowa lub inna panierka bez glutenu)
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Kalafiora podzielić na kawałki. 
  • Zagotować wodę. Do osolonego wrzątku dodać ziemniaki. Gotować 10 minut. Po upływie tego czasu dodać kalafiora i gotować jeszcze 5-7minut. Odcedzić i odparować. Rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  • Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. 
  • W misce wymieszać tłuczone ziemniaki z kalafiorem, jajkami gotowanymi i rozmąconymi jajkami surowymi. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać na jednolitą masę. 
  • Nabierać po 2 czubate łyżki masy i z tej porcji formować owalne kotlety. Kotlety panierować w tartej bułce.
  • Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Zazwyczaj zajmuje to po 3-5 minut smażenia z każdej strony na średnim ogniu. 
  • Podawać z sosem pomidorowym. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej