Kotlety jajeczne z kalafiorem - pulchne i soczyste
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kotlety jajeczne z kalafiorem to miłe urozmaicenie codziennej diety. Można je podać na obiad lub ciepłą kolację. Warto zrobić ich więcej i zamrozić. Będą wtedy najlepszym rozwiązaniem, gdy dopadnie nas większy lub mniejszy głód. Polecam gorąco!
Czy można użyć mrożonego kalafiora?
Tak. Mrożonki to świetny wybór. Użycie mrożonki skraca czas przygotowania. W mrożonkach warzywa są już umyte i pokrojone. Po prostu gotowe do użycia.
Czym można zastąpić świeży czosnek?
Zamiast świeżego czosnku można użyć czosnku granulowanego. Suszone przyprawy to naprawdę wybawienie. Można również użyć mieszanki świeżych ziół przyprawowych: szczypioru, koperku i pietruszki. Lub jednego z nich.
Czy można upiec kotlety jajeczno-kalafiorowe w piekarniku?
Kotlety ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut, obracając na drugą stronę po 20 minutach pieczenia. Gotowe!
Czy można mrozić kotlety jajeczne z kalafiorem?
Tak, ten rodzaj kotletów dobrze znosi mrożenie. Ostudzone kotlety należy włożyć do hermetycznego pojemnika lub torebki strunowej. W zamrażarce mogą być przechowywane do 2 miesięcy.
SKŁADNIKI
- 300 g kalafiora
- 3 ziemniaki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania (ewentualnie bezglutenowa lub inna panierka bez glutenu)
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Kalafiora podzielić na kawałki.
- Zagotować wodę. Do osolonego wrzątku dodać ziemniaki. Gotować 10 minut. Po upływie tego czasu dodać kalafiora i gotować jeszcze 5-7minut. Odcedzić i odparować. Rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać.
- W misce wymieszać tłuczone ziemniaki z kalafiorem, jajkami gotowanymi i rozmąconymi jajkami surowymi. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać na jednolitą masę.
- Nabierać po 2 czubate łyżki masy i z tej porcji formować owalne kotlety. Kotlety panierować w tartej bułce.
- Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Zazwyczaj zajmuje to po 3-5 minut smażenia z każdej strony na średnim ogniu.
- Podawać z sosem pomidorowym.