Kotleciki ryżowo-marchewkowe: przepis na obiad z ryżu i marchewki

Kotleciki ryżowo-marchewkowe
Autor: Shutterstock Kotleciki ryżowo-marchewkowe są pysznym daniem obiadowym lub zdrową przekąską.
łatwy
30 min
4

Kotleciki ryżowo-marchewkowe to pyszna i lekkostrawna potrawa. Szczególnie uwielbiają ją małe dzieci, ale zagustują w nich także dorośli. Są zdrowe i bardzo pożywne. Podane z gotowanymi warzywami lub zieloną sałatą stają się pełnowartościowym posiłkiem.  Oto przepis na ryżowe kotlety z ryżem i marchewką. 

SKŁADNIKI

  • 15 dag białego zwykłego ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka siekanej cebuli
  • 0,5 kg marchewki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotuj, a następnie ostudź. Gdy będzie gotowy wymieszaj go z cebulą i bułką tartą, dodaj siekane zioła i jajko.
  • Marchewkę pokrój w kostkę i ugotuj. Zmiksuj w blenderze. Puree połącz z masłem, dopraw.
  • Z masy ryżowo-marchewkowej uformuj kotleciki i smaż na oleju po kilka minut z każdej strony.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej