Kotleciki ryżowo-marchewkowe: przepis na obiad z ryżu i marchewki
2021-04-01
łatwy
30 min
4
Kotleciki ryżowo-marchewkowe to pyszna i lekkostrawna potrawa. Szczególnie uwielbiają ją małe dzieci, ale zagustują w nich także dorośli. Są zdrowe i bardzo pożywne. Podane z gotowanymi warzywami lub zieloną sałatą stają się pełnowartościowym posiłkiem. Oto przepis na ryżowe kotlety z ryżem i marchewką.
SKŁADNIKI
- 15 dag białego zwykłego ryżu
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka siekanej cebuli
- 0,5 kg marchewki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotuj, a następnie ostudź. Gdy będzie gotowy wymieszaj go z cebulą i bułką tartą, dodaj siekane zioła i jajko.
- Marchewkę pokrój w kostkę i ugotuj. Zmiksuj w blenderze. Puree połącz z masłem, dopraw.
- Z masy ryżowo-marchewkowej uformuj kotleciki i smaż na oleju po kilka minut z każdej strony.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania