Koreańskie placki ze szpinaku: przepis na chijimi
2021-05-31
łatwy
25 min
4
Koreańskie placki ze szpinaku to danie idealne na wiosnę i lato, kiedy pogoda nie zachęca do stania przy kuchni, a apetyty mamy raczej na lżejsze dania. Placki robi się naprawdę szybko, są smaczne i sycące, ale nie ciężkie. Polecamy ten przepis nie tylko wegetarianom.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek świeżego szpinaku (lub paczka szpinaku mrożonego)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- starty żółty ser
- Do podania: sos czosnkowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak dokładnie umyć i w osolonej wodzie gotować około 2-3 minuty. Zaraz po ugotowaniu przelać szpinak strumieniem zimnej wody i dokładnie odcedzić.
- Odciśnięty z wody szpinak dość drobno pokroić i wymieszać z jajkami, mąką, wodą i cukrem.
- Na patelni rozgrzać olej. Nakładać masę formując placuszki odpowiedniej wielkości. Na wierzchu położyć równomiernie starty żółty ser. Przykryć pokrywką i smażyć około 3 minuty (na złoty kolor). Przewrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia - ponownie około 3 minut, aż ser się roztopi i ładnie przysmaży. Podawać z ostrym sosem np. czosnkowym.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?