Koreańskie placki ze szpinaku: przepis na chijimi

Koreańskie placki ze szpinaku: przepis na chijimi
Autor: Shutterstock Koreańskie placki chijimi zrobisz naprawdę łatwo - idealnie nadają się więc na szybki obiad lub ciepłą kolację
łatwy
25 min
4

Koreańskie placki ze szpinaku to danie idealne na wiosnę i lato, kiedy  pogoda nie zachęca do stania przy kuchni, a apetyty mamy raczej na lżejsze dania. Placki robi się naprawdę szybko, są smaczne i sycące, ale nie ciężkie. Polecamy ten przepis nie tylko wegetarianom.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek świeżego szpinaku (lub paczka szpinaku mrożonego)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • starty żółty ser
  • Do podania: sos czosnkowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak dokładnie umyć i w osolonej wodzie gotować około 2-3 minuty. Zaraz po ugotowaniu przelać szpinak strumieniem zimnej wody i dokładnie odcedzić.
  • Odciśnięty z wody szpinak dość drobno pokroić i wymieszać z jajkami, mąką, wodą i cukrem.
  • Na patelni rozgrzać olej. Nakładać masę formując placuszki odpowiedniej wielkości. Na wierzchu położyć równomiernie starty żółty ser. Przykryć pokrywką i smażyć około 3 minuty (na złoty kolor). Przewrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia - ponownie około 3 minut, aż ser się roztopi i ładnie przysmaży. Podawać z ostrym sosem np. czosnkowym.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej