Kaszotto z burakami: przepis z kaszą pęczak

Kaszotto z burakami: przepis z kaszą pęczak
Autor: Shutterstock.com Kaszotto z kaszy pęczak z burakami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kaszotto buraczane ma efektowny kolor. Ważniejszy jest jednak efekt zdrowotny. Buraki to nieocenione źródło antyoksydantów oraz witamin i mikroelementów. Kasza pęczak to pełne ziarno jęczmienia - bogate źródło cukrów, białek i błonnika. Kaszotto z kaszy pęczak z burakami to samo zdrowie! 

SKŁADNIKI

  • 500 g buraków gotowanych lub pieczonych
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 250 g kaszy jęczmiennej - pęczaku
  • 150 ml białego wina
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 60 g tartego parmezanu
  • 60 g żółtego sera startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej oliwę z masłem na dużej patelni. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez około 5 minut do miękkości i zeszklenia cebuli.
  • Na gorącą patelnię z cebulą dodaj kasze pęczak. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie ziarna pokryją się olejem i masłem. Wlej wino i pozwól mu bulgotać przez kolejne 5 minut.
  • Na patelnie wylewaj po jednej chochelce wywaru warzywnego, cały czas mieszając. Po wchłonięciu każdej chochli dodaj kolejną. Powtarzaj ten proces, aż kasza pęczak będzie ugotowana i al dente – powinno to zająć około 20 minut (możesz nie potrzebować całego wywaru).
  • Część buraków, około ¼ z nich, umieść w blenderze i zmiksuj na grudkowate purée. Pokrój pozostałe buraki na małe kawałki.
  • Do patelni dodaj purée z buraków i kawałki warzywa oraz połowę serów. Wymieszaj. Spróbuj i dopraw startym serem i świeżo zmielonym pieprzem, jeśli to konieczne.
  • Podawaj kaszotto z buraków z dodatkową porcja tartego sera i ewantualnie z zieleniną. 
Beszamel - Buraki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej