Kaszotto z burakami: przepis z kaszą pęczak
2021-10-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kaszotto buraczane ma efektowny kolor. Ważniejszy jest jednak efekt zdrowotny. Buraki to nieocenione źródło antyoksydantów oraz witamin i mikroelementów. Kasza pęczak to pełne ziarno jęczmienia - bogate źródło cukrów, białek i błonnika. Kaszotto z kaszy pęczak z burakami to samo zdrowie!
SKŁADNIKI
- 500 g buraków gotowanych lub pieczonych
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, pokrojona
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 250 g kaszy jęczmiennej - pęczaku
- 150 ml białego wina
- 700ml bulionu warzywnego
- 60 g tartego parmezanu
- 60 g żółtego sera startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej oliwę z masłem na dużej patelni. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez około 5 minut do miękkości i zeszklenia cebuli.
- Na gorącą patelnię z cebulą dodaj kasze pęczak. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie ziarna pokryją się olejem i masłem. Wlej wino i pozwól mu bulgotać przez kolejne 5 minut.
- Na patelnie wylewaj po jednej chochelce wywaru warzywnego, cały czas mieszając. Po wchłonięciu każdej chochli dodaj kolejną. Powtarzaj ten proces, aż kasza pęczak będzie ugotowana i al dente – powinno to zająć około 20 minut (możesz nie potrzebować całego wywaru).
- Część buraków, około ¼ z nich, umieść w blenderze i zmiksuj na grudkowate purée. Pokrój pozostałe buraki na małe kawałki.
- Do patelni dodaj purée z buraków i kawałki warzywa oraz połowę serów. Wymieszaj. Spróbuj i dopraw startym serem i świeżo zmielonym pieprzem, jeśli to konieczne.
- Podawaj kaszotto z buraków z dodatkową porcja tartego sera i ewantualnie z zieleniną.
Beszamel - Buraki