Kasza z cukinią i pomidorami: pyszna dawka zdrowia

Kasza z cukinią i pomidorami: pyszna dawka zdrowia
Autor: Shutterstock Kasza z roślinnymi dodatkami to sycący i lekkostrawny posiłek
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kasza z cukinią i pomidorami to propozycja lekkostrawnego i sycącego dania bezmięsnego, łatwego do przygotowania i niedrogiego. Smaczny, aromatyczny i kolorowy posiłek  zaspokoi nawet najwybredniejsze gusta.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 cukinia – pokrojona wraz ze skórką w gruba kostkę
  • 400 g pomidorów bez skórki (można użyć pomidorów z puszki wraz z sokiem)
  • 1 cebula – drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół
  • 1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, cukinię i przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć 5 minut.
  • Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem i dusić razem przez 10-15 minut. Sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami.
  • Dodać ugotowany pęczak, wymieszać i gotować około 5 minut, aż kasza będzie ciepła i przejdzie pomidorowym smakiem.
  • Przed podaniem wymieszać z tartym parmezanem. Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do mięsnego lub rybnego dania obiadowego.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej