Kasza z cukinią i pomidorami: pyszna dawka zdrowia

2021-04-21
Anna Śmiałek
Kasza z cukinią i pomidorami: pyszna dawka zdrowia
Autor: Shutterstock Kasza z roślinnymi dodatkami to sycący i lekkostrawny posiłek
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kasza z cukinią i pomidorami to propozycja lekkostrawnego i sycącego dania bezmięsnego, łatwego do przygotowania i niedrogiego. Smaczny, aromatyczny i kolorowy posiłek  zaspokoi nawet najwybredniejsze gusta.

Składniki

1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej

1 cukinia – pokrojona wraz ze skórką w gruba kostkę

400 g pomidorów bez skórki (można użyć pomidorów z puszki wraz z sokiem)

1 cebula – drobno posiekana

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół

1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)

sól i pieprz oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, cukinię i przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć 5 minut.

Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem i dusić razem przez 10-15 minut. Sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami.

Dodać ugotowany pęczak, wymieszać i gotować około 5 minut, aż kasza będzie ciepła i przejdzie pomidorowym smakiem.

Przed podaniem wymieszać z tartym parmezanem. Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do mięsnego lub rybnego dania obiadowego.

Anna Śmiałek