Kasza z cukinią i pomidorami: pyszna dawka zdrowia
2021-05-17
łatwy
30 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kasza z cukinią i pomidorami to propozycja lekkostrawnego i sycącego dania bezmięsnego, łatwego do przygotowania i niedrogiego. Smaczny, aromatyczny i kolorowy posiłek zaspokoi nawet najwybredniejsze gusta.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 cukinia – pokrojona wraz ze skórką w gruba kostkę
- 400 g pomidorów bez skórki (można użyć pomidorów z puszki wraz z sokiem)
- 1 cebula – drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół
- 1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)
- sól i pieprz oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, cukinię i przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć 5 minut.
- Dodać rozdrobnione pomidory wraz z sokiem i dusić razem przez 10-15 minut. Sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem oraz świeżymi ziołami.
- Dodać ugotowany pęczak, wymieszać i gotować około 5 minut, aż kasza będzie ciepła i przejdzie pomidorowym smakiem.
- Przed podaniem wymieszać z tartym parmezanem. Podawać jako osobne danie lub jako dodatek do mięsnego lub rybnego dania obiadowego.