Kasza gryczana z suszonymi grzybami z piekarnika: proste i pyszne
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Kasza gryczana z suszonymi grzybami z piekarnika to proste i pyszne danie obiadowe. Świetnie smakuje samodzielnie lub można ją podać z warzywnymi, ewentualnie mięsnymi sosami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 marchew pokrojona w kostkę
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić.
- W tym czasie na tłuszczu udusić cebulę i marchew.
- Namoczone grzyby odcisnąć, wodę z moczenia zachować. Pokroić grzyby i dodać do cebuli z marchewką. Podsmażyć.
- Wodę po moczeniu grzybów uzupełnić do 900 ml. Posolić, dodać pieprzu do smaku i zagotować.
- Na suchą patelnię wsypać kaszę i podgrzewać mieszając, aż będzie gorąca.
- Połączyć wszystkie składniki: cebulę, marchewkę, płyn z moczenia grzybów i uprażoną kaszę, wymieszać i rozłożyć do naczynek z pokrywką.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 20 min bez pokrywek Następnie przykryć pokrywkami, wyłączyć piekarnik i tak pozostawić na pół godziny, aż kasza wchłonie wszystkie smaki.