Kapusta z grochem
2021-03-29
średni
45 min
4
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa jarska. Dziś jadamy ją głównie przy okazji Wigilii, chociaż w niektórych domach gości znacznie częściej. Sprawdź, jak ją przygotować.
Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą: Wigilijny groch z kapustą i rybą, Kapusta z grzybami, Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami orazKapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy: Moczka - tradycyjna zupa piernikowa, Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie oraz Pierogi z kapustą i grzybami.
SKŁADNIKI
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg łuskanego grochu
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka majeranku
- sól do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc.
- Rano wylać wodę, zalać groch świeżą wodą (2-3 cm nad powierzchnię grochu) i ugotować do miękkości (30-40 minut), uważając pod koniec gotowania, by się nie przypalił. Najlepiej, gdy część ziarenek się rozpadnie, a część zostanie w całości).
- Kapustę dokładnie odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać wodą). Drobno ją poszatkować, przełożyć do dużego garnka, zalać 1 litrem i 1/2 szklanki wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe. Gotować pod przykryciem do momentu, aż kapusta zmięknie (około 30 minut, przez pierwsze 10 minut nie przykrywać garnka, później w razie potrzeby można dolać wody).
- Cebule posiekać, usmażyć na oleju i łyżce masła. Do miękkiej kapusty dodać ugotowany groch, cebulę i drugą łyżkę masła. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Gotować jeszcze 5-10 minut, cały czas mieszając i uważając, by potrawa się nie przypaliła.