Kapusta po francusku - rewelacyjna kapusta z piekarnika
2021-07-02
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Kapusta po francusku to przepyszna zapiekanka 3 w 1. Mamy tu i mięso, i warzywa, i ryż, czyli cały obiad w jednej blaszce. Kapusta z piekarnika po francusku, przypomina w smaku gołąbki, ale wymaga mniej pracy.
SKŁADNIKI
- 0,5 główki kapusty białej
- 0,5 główki kapusty czerwonej
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 2 liście laurowe
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- szczypta curry
- świeży tymianek
- olej
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić, umyć, wyciąć głąb, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu na 10 minut.
- Cebulę i marchewkę obrać, cebule posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, zeszklić razem na oleju.
- Na patelnię dodać mięso i przyprawy, wymieszać i dusić, aż mięso zmieni kolor na szarawy.
- Pomidory z puszki posiekać i dodać wraz sosem do mięsa, podgrzewać aż wyparuje nadmiar wody.
- Zdjąć farsz z ognia i przestudzić, wyjąć liście laurowe i gałązki tymianku, do chłodnej masy dodać jajka i ryż, wymieszać.
- Wystudzone liście kapusty oczyścić z grubych i sztywnych błon. Ułożyć na spodzie wysmarowanej tłuszczem (najlepiej masłem) blaszki.
- Na warstwę kapusty wyłożyć warstwę mięsa i tak na zmianę do wyczerpania składników. Na wierzch warto zostawić kilka najładniejszych liści z obu kapust.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?