Kapusta po francusku - rewelacyjna kapusta z piekarnika

Kapusta po francusku z piekarnika
Autor: Shutterstock Kapusta po francusku z piekarnika wygląda bardzo dekoracyjnie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kapusta po francusku to przepyszna zapiekanka 3 w 1. Mamy tu i mięso, i warzywa, i ryż, czyli cały obiad w jednej blaszce. Kapusta z piekarnika po francusku, przypomina w smaku gołąbki, ale wymaga mniej pracy. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki kapusty białej
  • 0,5 główki kapusty czerwonej
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe 
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta curry
  • świeży tymianek
  • olej
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyścić, umyć, wyciąć głąb, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu na 10 minut.
  • Cebulę i marchewkę obrać, cebule posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, zeszklić razem na oleju.
  • Na patelnię dodać mięso i przyprawy, wymieszać i dusić, aż mięso zmieni kolor na szarawy. 
  • Pomidory z puszki posiekać i dodać wraz sosem do mięsa, podgrzewać aż wyparuje nadmiar wody.
  • Zdjąć farsz z ognia i przestudzić, wyjąć liście laurowe i gałązki tymianku, do chłodnej masy dodać jajka i ryż, wymieszać.
  • Wystudzone liście kapusty oczyścić z grubych i sztywnych błon. Ułożyć na spodzie wysmarowanej tłuszczem (najlepiej masłem) blaszki.
  • Na warstwę kapusty wyłożyć warstwę mięsa i tak na zmianę do wyczerpania składników. Na wierzch warto zostawić kilka najładniejszych liści z obu kapust.
  • Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej