Kalafiorowe placki: łatwy przepis na pyszne racuchy z kalafiora
2020-08-03

łatwy
30 min
4
Kalafiorowe placki są pyszne. Wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu zaskoczą Was swoim smakiem. Oto łatwy przepis na pyszne racuchy z kalafiora!
Przepisy na dania z kalafiorem w roli głównej:
Zupa kalafiorowa - tradycyjny przepis na zupę z kalafiora, ziemniaków i marchewki
Kalafior w cieście piwnym - doskonała przekąska imprezowa
Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami
Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym
Jak zrobić KOTLETY z KALAFIORA?
Sałatka z kalafiora i kukurydzy: podajemy dobry przepis
Kalafior grillowany z sosem curry
SKŁADNIKI
- 1 kalafior średnich rozmiarów
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- 3-5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior rozdrobnić w robocie kuchennym.
- Przełożyć rozdrobnionego kalafiora do dużej miski i dodać pozostałe składniki: rozmącone jajka, mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki oleju roślinnego oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać do uzyskania mikstury o konsystencji pasty. Jeśli jest zbyt miękka i lepka to dodać mąki i wymieszać.
- Używając łyżki do lodów jako miarki, uformować małe placki o grubości około 1 cm. Możesz je zmniejszyć lub powiększyć w zależności od osobistych preferencji.
- Smażyć placki na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju roślinnego przez około 2 minuty z każdej strony.
- Placki podawać z jogurtem czosnkowym lub ulubionym sosem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?