Kalafiorowe placki: łatwy przepis na pyszne racuchy z kalafiora

Kalafiorowe placki
Autor: Shutterstock Kalafiorowe racuchy, pyszne placki z kalafiora
łatwy
30 min
4

Kalafiorowe placki są pyszne. Wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu zaskoczą Was swoim smakiem. Oto łatwy przepis na pyszne racuchy z kalafiora!

Przepisy na dania z kalafiorem w roli głównej:

Zupa kalafiorowa - tradycyjny przepis na zupę z kalafiora, ziemniaków i marchewki

Kalafior w cieście piwnym - doskonała przekąska imprezowa

Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami

Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym

Jak zrobić KOTLETY z KALAFIORA?

Sałatka z kalafiora i kukurydzy: podajemy dobry przepis

Kalafior grillowany z sosem curry

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior średnich rozmiarów
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-5 łyżek oleju roślinnego do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior rozdrobnić w robocie kuchennym.
  • Przełożyć rozdrobnionego kalafiora do dużej miski i dodać pozostałe składniki: rozmącone jajka, mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki oleju roślinnego oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać do uzyskania mikstury o konsystencji pasty. Jeśli jest zbyt miękka i lepka to dodać mąki i wymieszać.
  • Używając łyżki do lodów jako miarki, uformować małe placki o grubości około 1 cm. Możesz je zmniejszyć lub powiększyć w zależności od osobistych preferencji.
  • Smażyć placki na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju roślinnego przez około 2 minuty z każdej strony.
  • Placki podawać z jogurtem czosnkowym lub ulubionym sosem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej