Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami - oryginalny przepis na kalafiora
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Kalafiora zazwyczaj jadamy "z wody", polanego zasmażką z bułki tartej. Tutaj prezentujemy nieco inny przepis, który warto wypróbować. Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą, ziołami i parmezanem jest interesującą alternatywą dla tradycyjnego przepisu. Dzięki pieczeniu w piekarniku nabiera nie tylko złocistego koloru, ale też interesującego orzechowego smaku. Możemy go podawać jako dodatek do drugiego dania, lub jako samodzielną, bezmięsną przekąskę.
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 płaska łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 1/3 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- szczypta wędzonej suszonej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora obrać, oczyścić, wypłukać. Ugotować na parze lub we wrzątku al dente.
- W szklanym naczyniu wymieszać bułkę tartą zioła, parmezan, czosnek, sól, paprykę roztopione masło.
- Kalafiora umieścić w naczyniu żaroodpornym i obłożyć go bułką tartą z dodatkami.
- Piec 10-15 min w temp. 190 stopni aż do zrumienienia.