Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami - oryginalny przepis na kalafiora

Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami
Autor: Shutterstock Kalafior pieczony - oryginalny przepis na kalafiora
łatwy
10 min
4

Kalafiora zazwyczaj jadamy "z wody", polanego zasmażką z bułki tartej. Tutaj prezentujemy nieco inny przepis, który warto wypróbować. Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą, ziołami i parmezanem jest interesującą alternatywą dla tradycyjnego przepisu. Dzięki pieczeniu w piekarniku nabiera nie tylko złocistego koloru, ale też interesującego orzechowego smaku. Możemy go podawać jako dodatek do drugiego dania, lub jako samodzielną, bezmięsną przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 1 duży kalafior
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 płaska łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • szczypta wędzonej suszonej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora obrać, oczyścić, wypłukać. Ugotować na parze lub we wrzątku al dente.
  • W szklanym naczyniu wymieszać bułkę tartą zioła, parmezan, czosnek, sól, paprykę roztopione masło.
  • Kalafiora umieścić w naczyniu żaroodpornym i obłożyć go bułką tartą z dodatkami.
  • Piec 10-15 min w temp. 190 stopni aż do zrumienienia.