Kacapoły czyli kluski ziemniaczane z farszem twarogowym - danie regionalne
2021-03-29
średni
40 min
4
Kacapoły pochodzą z okolic Kolbuszowej, z Galicji. Każda gospodyni robi je trochę inaczej. Niegdyś kacapoły podawano ze skwarkami ale dziś najczęściej jest to obiadowe danie jarskie i podaje się je z masłem i podsmażoną cebulką. Jest to doskonały przepis dla miłośników pyz, placków ziemniaczanych i ruskich pierogów, gdyż przypominają smak wszystkich tych potraw jednocześnie. Można je podawać także na słodko.
Możesz do masy twarogowej dodać trochę ugotowanych i zmielonych ziemniaków (2 szt.), wtedy kacapoły będą przypominały w smaku pierogi ruskie.
SKŁADNIKI
- 2,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 250 g twarogu
- 1 żółtko
- 1 cebula (opcjonalnie)
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz lub cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz. Wybierz 5 średnich ziemniaków i ugotuj w osolonej wodzie.
- Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odstaw i odcedź i odciśnij gdy podejdą sokiem.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków (możesz użyć maszynki do mięsa).
- W misce połącz puree ziemniaczane ze startymi, jajkiem, mąką, dosól do smaku. Wyrób ciasto
- Z twarogu i żółtka wyrób masę jajeczną, dodaj do niej sól i pieprz jeśli chcesz jeść kacapoły wytrawne, jeśli chcesz je jeść na słodko - nie dodawaj pieprzu.
- Z miski pobieraj ciasto, utwórz z niego placek wielkości dłoni, nałóż na środek trochę masy twarogowej i zlep okrągławą kluskę (może być w kształcie owalnego cepelina lub okrągły jak duża pyza).
- Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie ok. 10-15 minut. Czas gotowania zależy od wielkości klusek.
- Na kacapoły wytrawne: obierz i pokrój cebulę, zeszklij ją na maśle, podawaj kluski polane masłem z cebulką.
- Na kacapoły słodkie: podawaj kluski polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?