Już nie gotuję kalafiora. Ścieram go na tarce i smażę chrupiące placki

Dieta wegetariańska
Wiosna to czas, kiedy na bazarowych straganach i w sklepach zaczynają pojawiać się młode warzywa. W tym sezonie warto postawić na kalafiory. To pyszne, niskokaloryczne i pełne zdrowia warzywa, z których można wyczarować obłędne dania. Właśnie takie są placki z tartego kalafiora, na które przepis znajdziecie poniżej. Zobaczcie, jak łatwo i szybko możecie je zrobić.
Co można zrobić z kalafiora?
Kalafior najczęściej podaje się jako dodatek do obiadu. Pokrojonego na różyczki gotuje się w wodzie i po odcedzeniu serwuje do dań obiadowych mięsnych i wegetariańskich. Warzywo można też wykorzystać do przygotowania wielu innych potraw jak zapiekanki, zupy czy sałatki. Kalafior sprawdzi się też jako składnik roślinnego ciasta na pizzę. Surowy kalafior starty na tarce to doskonała baza do usmażenia pysznych domowych placków. Są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i aromatyczne. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga skomplikowanych czynności. Poniżej znajdziecie przepis na ten wegetariański przysmak.
Placki z tartego kalafiora – składniki
W przepisie na pyszne placki wykorzystuje się tylko kilka produktów. Są łatwo dostępne i można je kupić w sklepach i na bazarkach. Są dostępne cały rok, ale placki najlepiej smakują, kiedy do ich przygotowania wybierze się młodego kalafiora. Dlatego warto smażyć je wiosną, kiedy dostępne są już młode warzywa. Oprócz kalafiora do przygotowania chrupiących placków potrzebna jest jeszcze mąka pszenna, koperek, jajko, dwie tradycyjne przyprawy, czyli sól i świeżo zmielony czarny pieprz, oraz olej do smażenia.
Jak zrobić placki z tartego kalafiora?
Przepis na wyjątkowo smaczne placki z tartego kalafiora nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga ani skomplikowanych czynności, ani długie czasu w kuchni. Kalafiora nie trzeba wcześniej gotować. Surowe warzywo ściera się na tarce i miesza z pozostałymi składnikami. Placki z tartego kalafiora najlepiej smażyć na patelni teflonowej, a następnie przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dzięki temu łatwo można usunąć nadmiar tłuszczu ze smażenia.
Jak więc usmażyć furę pysznych domowych placków z tartego kalafiora? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Placki ze startego na tarce kalafiora najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub jogurtowym z dodatkiem świeżych ziół. Mogą być też ciekawym dodatkiem do potraw mięsnych.
- 1. krok – starcie kalafiora na tarce
- 2. krok – połączenie startego kalafiora z pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie placków z tartego kalafiora na patelni
SKŁADNIKI
- 250 g kalafiora
- 1 mała cebula
- 40 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Do startego kalafiora wsypać mąkę pszenną i koperek. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub jogurtowym z ziołami.