Imbirowa zapiekanka z batata i fasoli. Rozgrzewające połączenie, które nasyci na długie godziny
2023-02-27
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
To danie jest pysznym przykładem, co zrobić z batatów, fasoli i imbiru. Chociaż na pierwszy rzut oka dobór składników może wydać się nieoczywisty, to jednak tworzą smakowite danie, które rozgrzeje, nasyci i poprawi humor. Oto łatwy przepis na zachwycającą imbirową zapiekankę z batata i fasoli.
Przepis na imbirową zapiekankę z batata i fasoli?
- Przepis na to dobre i zdrowe danie jest łatwy i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności.
- Zapiekankę robi się szybko. Czas przygotowania wynosi około 30 minut.
- Na liście składników są produkty, które mniejsze i większe sklepy oferują przez cały rok. Dostępne są także na bazarkach.
- Do zapiekanki można wykorzystać resztki i składniki, które już jakiś czas stoją w lodówce i brakuje pomysłów na ich wykorzystanie.
- To danie wegetariańskie. Nie ma w nim mięsa, a mimo to jest sycące.
- Mięsożercy mogą dodać kawałki pieczonej piersi kurczaka lub wędzony boczek, który doda oryginalnego aromatu.
- Ser cheddar zastąpi gouda lub edamski.
- Zapiekankę można podać samą lub z kolorową sałatą z sosem winegret lub chrupiącą surówką.
SKŁADNIKI
- 500 g batata
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cm świeżego imbiru
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki startego sera cheddar
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 listki laurowe
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Batat obrać i pokroić w grubsze plastry. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do formy do zapiekania.
- Fasolę odsączyć z zalewy. Seler naciowy pokroić w plasterki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Do ugotowanego batata dodać fasolę, seler naciowy, imbir i żurawinę. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i posypać startym serem cheddar i ułożyć liście laurowe.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
- Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne