Imbirowa zapiekanka z batata i fasoli. Rozgrzewające połączenie, które nasyci na długie godziny

zapiekanka z batat i fasoli
Autor: Shutterstock Imbirowa zapiekanka z batata i fasoli to prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

To danie jest pysznym przykładem, co zrobić z batatów, fasoli i imbiru. Chociaż na pierwszy rzut oka dobór składników może wydać się nieoczywisty, to jednak tworzą smakowite danie, które rozgrzeje, nasyci i poprawi humor. Oto łatwy przepis na zachwycającą imbirową zapiekankę z batata i fasoli.

Przepis na imbirową zapiekankę z batata i fasoli?

  • Przepis na to dobre i zdrowe danie jest łatwy i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności.
  • Zapiekankę robi się szybko. Czas przygotowania wynosi około 30 minut.
  • Na liście składników są produkty, które mniejsze i większe sklepy oferują przez cały rok. Dostępne są także na bazarkach.
  • Do zapiekanki można wykorzystać resztki i składniki, które już jakiś czas stoją w lodówce i brakuje pomysłów na ich wykorzystanie.
  • To danie wegetariańskie. Nie ma w nim mięsa, a mimo to jest sycące.
  • Mięsożercy mogą dodać kawałki pieczonej piersi kurczaka lub wędzony boczek, który doda oryginalnego aromatu.
  • Ser cheddar zastąpi gouda lub edamski.
  • Zapiekankę można podać samą lub z kolorową sałatą z sosem winegret lub chrupiącą surówką.

SKŁADNIKI

  • 500 g batata
  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki startego sera cheddar
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Batat obrać i pokroić w grubsze plastry. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do formy do zapiekania.
  • Fasolę odsączyć z zalewy. Seler naciowy pokroić w plasterki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  • Do ugotowanego batata dodać fasolę, seler naciowy, imbir i żurawinę. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i posypać startym serem cheddar i ułożyć liście laurowe.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
  • Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej