Grzyby portobello nadziewane serem feta i oliwkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Grzyby portobello mają kapelusze o wiele większe od pieczarek, dlatego łatwiej je faszerować różnymi dodatkami. Podajemy przepis na portobello nadziewane serem feta oraz oliwkami, czyli w greckim stylu!
ZOBACZ WIDEO i poznaj zalety pieczarek portobello!
SKŁADNIKI
- 8 portobello
- sok z 1/2 cytryny
- 60 g czarnych oliwek, posiekanych
- 150 g sera feta
- 1 cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 4 łyżki oliwy oraz dodatkowo do skropienia,
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby portobello wytrzeć papierowym ręcznikiem. Nóżki odkroić i posiekać. Kapelusze natrzeć sokiem z cytryny.
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i podsmażyć na niej cebulę oraz nóżki grzybów. Dodać czosnek, fetę i bazylię, przyprawić solą i pieprzem.
- Kapelusze grzybów portobello nadziać przygotowanym nadzieniem i włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wierzch skropić oliwą.
- Naczynie przykryć i piec przez 15 minut, następnie odkryć i zapiekać do momentu, kiedy nadzienie lekko się zrumieni.