Grzyby portobello nadziewane serem feta i oliwkami

Maria Olczak
Grzyby portobello nadziewane serem feta i oliwkami
Autor: Shutterstock Obszerne kapelusze grzybów portobello można nadziewać i zapiekać
łatwy
30 min
4

Grzyby portobello mają kapelusze o wiele większe od pieczarek, dlatego łatwiej je faszerować różnymi dodatkami. Podajemy przepis na portobello nadziewane serem feta oraz oliwkami, czyli w greckim stylu!

ZOBACZ WIDEO i poznaj zalety pieczarek portobello!

SKŁADNIKI

  • 8 portobello
  • sok z 1/2 cytryny
  • 60 g czarnych oliwek, posiekanych
  • 150 g sera feta
  • 1 cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 4 łyżki oliwy oraz dodatkowo do skropienia,
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby portobello wytrzeć papierowym ręcznikiem. Nóżki odkroić i posiekać. Kapelusze natrzeć sokiem z cytryny.
  • Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i podsmażyć na niej cebulę oraz nóżki grzybów. Dodać czosnek, fetę i bazylię, przyprawić solą i pieprzem.
  • Kapelusze grzybów portobello nadziać przygotowanym nadzieniem i włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wierzch skropić oliwą.
  • Naczynie przykryć i piec przez 15 minut, następnie odkryć i zapiekać do momentu, kiedy nadzienie lekko się zrumieni.
Maria Olczak