Grzyby po mazursku - jeden składnik zmienia wszystko
2022-09-27
łatwy
25 min
4
Grzyby po mazursku prezentują się jak popularne grzyby duszone, ale smakują niebiańsko - dzięki jednemu, nietypowemu składnikowi. To miód dodawany do ich duszenia. Polecamy ten nietypowy przepis, w którym miód stanowi delikatny kontrast dla ostrzejszych przypraw i nadaje grzybom oryginalny smak.
SKŁADNIKI
- około 1 kg mieszanych grzybów leśnych (borowików, podgrzybków, koźlaków, maślaków, kurek, opieniek)
- 1 duża cebula
- 30 g masła
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka miodu
- 2 jagody jałowca
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka igiełek świeżego
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone grzyby pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Masło rozgrzać na głębokiej patelni i wrzucić zgniecione jagody jałowca i rozmaryn, a po chwili posiekaną cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodać grzyby i smażyć 3-4 minuty, mieszając. Wlać około 100 ml wody i dusić na małym ogniu 20 minut (można dolać trochę więcej wody, jeżeli zbyt szybko wyparuje).
- Doprawić grzyby miodem, śmietaną, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Czy warto jeść grzyby?