Grzyby po mazursku - jeden składnik zmienia wszystko

Grzyby po mazursku - jeden składnik zmienia wszystko
Autor: Shutterstock Mieszanina leśnych grzybów uduszona z dodatkiem miodu to danie godne królewskiego stołu
łatwy
25 min
4

Grzyby po mazursku prezentują się jak popularne grzyby duszone, ale smakują niebiańsko - dzięki jednemu, nietypowemu składnikowi. To miód dodawany do ich duszenia. Polecamy ten nietypowy przepis, w którym miód stanowi delikatny kontrast dla ostrzejszych przypraw i nadaje grzybom oryginalny smak.

SKŁADNIKI

  • około 1 kg mieszanych grzybów leśnych (borowików, podgrzybków, koźlaków, maślaków, kurek, opieniek)
  • 1 duża cebula
  • 30 g masła
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jagody jałowca
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka igiełek świeżego
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone grzyby pokroić na połówki lub ćwiartki.
  • Masło rozgrzać na głębokiej patelni i wrzucić zgniecione jagody jałowca i rozmaryn, a po chwili posiekaną cebulę.
  • Kiedy cebula się zeszkli, dodać grzyby i smażyć 3-4 minuty, mieszając. Wlać około 100 ml wody i dusić na małym ogniu 20 minut (można dolać trochę więcej wody, jeżeli zbyt szybko wyparuje).
  • Doprawić grzyby miodem, śmietaną, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej