Grzybowe risotto z piekarnika: bez wysiłku, za to pysznie
2020-10-03

łatwy
20 min
4
Tak, risotto można zrobić ciągłego mieszania - po prostu włóż je do piekarnika. A gdy piekarnik jest włączony, upiecz w nim grzyby na chrupko. Grzybowe risotto z piekarnika to fenomenalny sposób na pyszny obiad, czy kolację. Polecam!
SKŁADNIKI
- 500 g grzybów leśnych (obgotowanych) lub brązowych pieczarek, pokrojonych na paseczki
- 3 ząbki czosnku, obrane, cienko pokrojone
- 6 gałązek tymianku
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 1/4 filiżanki plus 2 łyżki oliwy
- 1 3/4 łyżeczki (lub więcej) soli
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 1/2 szklanki wytrawnego wermutu lub białego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 50 g startego parmezanu
- 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieść ruszt w dolnej części piekarnika; podgrzej do 180°C. Na blasze ułóż grzyby, czosnek, tymianek, płatki czerwonej papryki, skrop 1/4 szklanki oleju i posyp 1/2 łyżeczki soli. Piecz na dolnym ruszcie, przewracając w połowie pieczenia, aż wszystko uzyska złoty kolor i będzie chrupkie, zajmie to około 25–30 minut.
- W międzyczasie podgrzej 2 łyżki oliwy w dużym garnku żeliwnym. Dodaj cebulę i smaż często mieszając, aż zmięknie i lekko się zeszkli, 3-5 minut. Wymieszaj z surowym ryżem; dopraw pieprzem i 1/2 łyżeczki soli.
- Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż ziarna ryżu staną się przezroczyste, wręcz szkliste, około 2 minut. Dodaj wermut, gotuj na wolnym ogniu i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż patelnia będzie prawie sucha, około 2 minut.
- Dodaj 3 filiżanki bulionu. Zamieszaj, a następnie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na środkowy ruszt. Piecz, aż płyn zostanie wchłonięty, ale ryż będzie nadal lekko twardy w środku, zajmie to około 30 minut.
- Wyjmij garnek z pieca, ryż wymieszaj z parmezanem i masłem; w razie potrzeby dopraw do smaku solą. W razie potrzeby dodaj trochę ciepłej wody, aż risotto będzie gęste, ale nadal będzie lejące się.
- Przełóż risotto na półmisek. Na wierzchu ułóż chrupiące grzyby z dodatkami.