Grzybowe risotto z piekarnika: bez wysiłku, za to pysznie

Grzybowe risotto z piekarnika
Autor: Shutterstock Grzybowe risotto kremowe i pyszne
łatwy
20 min
4

Tak, risotto można zrobić ciągłego mieszania - po prostu włóż je do piekarnika. A gdy piekarnik jest włączony, upiecz w nim grzyby na chrupko. Grzybowe risotto z piekarnika to fenomenalny sposób na pyszny obiad, czy kolację. Polecam!

SKŁADNIKI

  • 500 g grzybów leśnych (obgotowanych) lub brązowych pieczarek, pokrojonych na paseczki
  • 3 ząbki czosnku, obrane, cienko pokrojone
  • 6 gałązek tymianku
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1/4 filiżanki plus 2 łyżki oliwy
  • 1 3/4 łyżeczki (lub więcej) soli
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 szklanki wytrawnego wermutu lub białego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umieść ruszt w dolnej części piekarnika; podgrzej do 180°C. Na blasze ułóż grzyby, czosnek, tymianek, płatki czerwonej papryki, skrop 1/4 szklanki oleju i posyp 1/2 łyżeczki soli. Piecz na dolnym ruszcie, przewracając w połowie pieczenia, aż wszystko uzyska złoty kolor i będzie chrupkie, zajmie to około 25–30 minut.
  • W międzyczasie podgrzej 2 łyżki oliwy w dużym garnku żeliwnym. Dodaj cebulę i smaż często mieszając, aż zmięknie i lekko się zeszkli, 3-5 minut. Wymieszaj z surowym ryżem; dopraw pieprzem i 1/2 łyżeczki soli.
  • Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż ziarna ryżu staną się przezroczyste, wręcz szkliste, około 2 minut. Dodaj wermut, gotuj na wolnym ogniu i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż patelnia będzie prawie sucha, około 2 minut.
  • Dodaj 3 filiżanki bulionu. Zamieszaj, a następnie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na środkowy ruszt. Piecz, aż płyn zostanie wchłonięty, ale ryż będzie nadal lekko twardy w środku, zajmie to około 30 minut.
  • Wyjmij garnek z pieca, ryż wymieszaj z parmezanem i masłem; w razie potrzeby dopraw do smaku solą. W razie potrzeby dodaj trochę ciepłej wody, aż risotto będzie gęste, ale nadal będzie lejące się.
  • Przełóż risotto na półmisek. Na wierzchu ułóż chrupiące grzyby z dodatkami. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej