Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem

2021-03-29
Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem
Autor: materiały prasowe Krakus Pyszna przekąska z grilla: bakłażan, mozzarella i korniszony
łatwy
20 min
4

Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem to świetna przekąska plenerowego grilla. Idealne połączenie smaków, chrupkości i kremowości zaspokoją najwybredniejsze gusta.

Korniszony z papryczką chili podniosą temperaturę każdej sałatki, a maczane w warzywnym dipie, będą stanowiły chrupiącą i pyszną przystawkę. Dla koneserów, można podać korniszony z czosnkiem w słodko-kwaśnej zalewie. Warto przygotować również łagodniejsze warianty, które zasmakują dzieciom i wszystkim przywiązanym do tradycji.

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • 4 ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus
  • około 60 g startej mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • szczypta soli
  • granat

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, naciąć w poprzek.
  • Z oliwy, papryki, czosnku i soli przygotować marynatę i natrzeć bakłażana, ułożyć miąższem do dołu.
  • Grillować przez około 10 minut, a następnie odwrócić, posypać tartą mozzarellą i grillować 5 minut.
  • Podawać ciepłego z pokrojonymi w krążki korniszonami oraz pestkami granatu.
Redakcja
więcej