Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem to świetna przekąska plenerowego grilla. Idealne połączenie smaków, chrupkości i kremowości zaspokoją najwybredniejsze gusta.
Korniszony z papryczką chili podniosą temperaturę każdej sałatki, a maczane w warzywnym dipie, będą stanowiły chrupiącą i pyszną przystawkę. Dla koneserów, można podać korniszony z czosnkiem w słodko-kwaśnej zalewie. Warto przygotować również łagodniejsze warianty, które zasmakują dzieciom i wszystkim przywiązanym do tradycji.
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
- 4 ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus
- około 60 g startej mozzarelli
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- szczypta soli
- granat
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, naciąć w poprzek.
- Z oliwy, papryki, czosnku i soli przygotować marynatę i natrzeć bakłażana, ułożyć miąższem do dołu.
- Grillować przez około 10 minut, a następnie odwrócić, posypać tartą mozzarellą i grillować 5 minut.
- Podawać ciepłego z pokrojonymi w krążki korniszonami oraz pestkami granatu.