Gołąbki z kapusty pekińskiej z bezmięsnym nadzieniem
2022-01-31
średni
110 min
4
Dieta wegetariańska
Lubisz eksperymentować w kuchni, ale zawsze wracasz do tradycyjnych polskich smaków? Proponujemy pyszne gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie śmietanowo–koperkowym oraz pomidorowym. Różnią się od tych z mięsem mielonym, ale smakują równie dobrze.
Wypróbuj też:
Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru
Gołąbki z kaszanką: przepis na gołąbki inaczej
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj farsz. Na maśle zeszklij cebulę. Obierz grzyby i razem z soczewicą dodaj je do cebuli. Dopraw solą i pieprzem do smaki.
- Sparz kapustę, a po ostygnięciu obierz ją na pojedyncze listki. Nałóż przygotowany farsz i zawiń gołąbki.
- Na patelni rozgrzej masło i ułóż gołąbki. Piecz na małym ogniu przez około 15 minut. Podczas pieczenia pamiętaj, żeby gołąbki podlać wodą.
- Kiedy gołąbki są już gotowe przygotuj sosy. Podsmaż cebulę na maśle i dodaj śmietanę oraz posiekany koperek. Przypraw do smaku sokiem z cytryny oraz cukrem.
- Przygotowując sos pomidorowy zacznij także od podsmażenia cebuli. Dorzuć pomidory z puszki. Całość przypraw do smaku według uznania solą i pieprzem. Na koniec dodaj świeżą miętę oraz bazylię.
- Połowę talerza ozdób sosem koperkowo-ziołowym, a drugą część pomidorowym. Na środku ułóż gołąbki.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?