Frittata z ziemniakami po bombajsku. Bezglutenowa, zdrowa i wegetariańska

Frittata z ziemniakami po bombajsku. Bezglutenowa, zdrowa i wegetariańska
Autor: Shutterstock Frittata z ziemniakami po bombajsku. Doskonała na lekki obiad, niskokaloryczna i niskotłuszczowa, za to pełna składników odżywczych
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Doskonała na lekki obiad, niskokaloryczna i niskotłuszczowa, za to pełna składników odżywczych. Włoska frittata z indyjskim akcentem przpadnie do gustu każdemu, kto dba o linię i ceni sobie zdrowe jedzenie.

Frittata to danie kuchni włoskiej, które przypomina omlet lub placek jajeczny. Składa się z jajek, które są ubijane z różnymi dodatkami, takimi jak warzywa, mięso, ser, zioła czy przyprawy. Mieszanka ta jest następnie smażona na patelni, często na maśle lub oliwie, aż jajka się zetną i wierzch dania lekko zrumieni.

Frittata po bombajsku

Frittata może być przygotowywana na wiele różnych sposobów, w zależności od dostępnych składników i preferencji smakowych. To danie jest bardzo elastyczne i pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i składnikami.

Frittata może być podawana na ciepło lub na zimno, jako danie główne, przekąska, lub dodatek do innych dań. Jest popularna zarówno we włoskiej kuchni, jak i w wielu innych kuchniach na całym świecie ze względu na swoją prostotę i łatwe przygotowanie.

Jeśli danie przypadnie wam do gustu, proponujemy również:

Frittata a la caprese z mozzarellą, pomidorami i bazylią: pomysł na pyszne śniadanie

Włoski omlet frittata z cuknią i serem: łatwy przepis na szybki obiad

Szpinakowa frittata z rybą i pieczarkami

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki, pokrojone w plastry o grubości 5 mm
  • 100 g młodego szpinaku, posiekane
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plastry
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno starty
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ¼ łyżeczki czarnych nasion gorczycy
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 3 pomidory, grubo pokrojone
  • 2 duże jajka
  • ½ zielonej papryczki, pozbawione pestek i drobno pokrojonej
  • 1 mały pęczek kolendry, drobno posiekanej
  • 1 łyżka musztardy mango
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotuj ziemniaki, aż staną się miękkie. Odsącz i pozostaw do odparowania. W międzyczasie połącz na patelni szpinak z 1 łyżką wody. Przykryj i podgrzewaj 3 minuty, aż zmięknie.
  • Rozgrzej olej rzepakowy na drugiej patelni o powłoce nieprzywierającej. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, aż stanie się szklista. Wymieszaj z czosnkiem, mieloną kolendrą, mielonym kminem, nasionami gorczycy i kurkumą, i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj pomidory i ugotowany szpinak, a następnie ugotowane ziemniaki.
  • Lekko ubij jajka z papryczką chili i większością świeżej kolendry, a następnie wlej na mieszankę z ziemniaków. Smaż przez 4-5 minut, aż zrumieni się i lekko się zetnie.
  • Odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w kawałki. Wymieszaj musztardę mango, jogurt i pozostałą świeżą kolendrę. Podawaj z kawałkami frittaty.
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej