Frittata a la caprese z mozzarellą, pomidorami i bazylią: pomysł na pyszne śniadanie
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy posiłek, które doda dużo energii? Oto nasza propozycja - frittata a la caprese! Wśród składników królują pomidory, mozzarella i bazylia, a wszystko w kremowym, jajecznym anturażu.
SKŁADNIKI
- 2 pomidory
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 4 jajka
- 1/2 ząbka czosnku
- 3 łyżki mleka
- 1 kulka mozzarelli
- świeża bazylia
- 1 łyżka masła
- 50 g żółtego sera (cheddar lub gouda)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od sparzenia i obrania ze skóry pomidorów. Możesz je też zastąpić pomidorową pulpą, ale świeże pomidorki będą najlepsze. Pokrój je w ćwiartki, posól.
- W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem, startym czosnkiem, mlekiem, startą mozzarellą, serem i świeżą bazylią.
- Uzyskaną masę smaż na patelni z masłem i oliwą przez około 2 minuty, dorzuć pomidory i wstaw do piekarnika bez przykrycia na około 15 minut lub do czasu, aż masa zastygnie. Pamiętaj, że nie każda patelnia nadaje się do piekarnika, zwłaszcza rozgrzanego do 180 stopni!