Frittata a la caprese z mozzarellą, pomidorami i bazylią: pomysł na pyszne śniadanie

2021-03-29
Sza
Frittata a la caprese z mozzarellą, pomidorami i bazylią: pomysł na pyszne śniadanie
Autor: thinkstockphotos.com Proponujemy śniadanie w stylu włoskim!
łatwy
25 min
4

Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy posiłek, które doda dużo energii? Oto nasza propozycja - frittata a la caprese! Wśród składników królują pomidory, mozzarella i bazylia, a wszystko w kremowym, jajecznym anturażu.

SKŁADNIKI

  • 2 pomidory
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 4 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 3 łyżki mleka
  • 1 kulka mozzarelli
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka masła
  • 50 g żółtego sera (cheddar lub gouda)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od sparzenia i obrania ze skóry pomidorów. Możesz je też zastąpić pomidorową pulpą, ale świeże pomidorki będą najlepsze. Pokrój je w ćwiartki, posól.
  • W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem, startym czosnkiem, mlekiem, startą mozzarellą, serem i świeżą bazylią.
  • Uzyskaną masę smaż na patelni z masłem i oliwą przez około 2 minuty, dorzuć pomidory i wstaw do piekarnika bez przykrycia na około 15 minut lub do czasu, aż masa zastygnie. Pamiętaj, że nie każda patelnia nadaje się do piekarnika, zwłaszcza rozgrzanego do 180 stopni!
Sza