Fenomenalne ziemniaki smażone po koreańsku: przepis na karmelizowane kartofle

Ziemniaki po koreańsku podczas smażenia pokrywa słodko-słona glazura. Wyobraźcie to sobie, lepkie, chrupiące z zewnątrz i kruche w środku, cudownie rozgrzewające kartofle na pocieszenie. To potrawa dla prawdziwych kartoflarzy. Koniecznie posypcie je prażonym sezamem. Po prostu bomba! 

Fenomenalna ziemniaki smażone po koreańsku

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Pyszne ziemniaki w lepkiej słodko-słonej glazurze
łatwy
30 min
4

Ziemniaki moja miłość

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Prawdzie jedzenie na pocieszenie, to właśnie pieczone ziemniaki. 

Jak odchudzić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki można upiec nie tylko topiąc je w tłuszczu. Najlepiej piec je w specjalnym woreczku lub rękawie przeznaczonym do pieczenia. Można przygotować pieczone ziemniaki po uprzednim zamarynowaniu ich w jogurcie. Można również obtoczyć je w mące i soli upiec w piekarniku, a smakować będą jak z ogniska. Oto kilka dobrych przepisów na pieczone ziemniaki w stylu fit:

Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku 

Ziemniaki z piekarnika, jak pieczone w ognisku

Ziemniaki pieczone w mundurkach

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g drobnych ziemniaków z cienką skórką, duże pokrojone na połówki, a małe zostawiamy w całości
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy (można zmniejszyć ilość do 3 łyżek według własnego uznania)
  • opcjonalnie prażone nasiona sezamu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej dużą patelnię lub wok na średnim ogniu, dodaj olej i ziemniaki. Podsmaż ziemniaki na patelni przez około 4 do 5 minut lub do momentu, aż brzegi ziemniaków będą lekko złotobrązowe.
  • Wlej wodę, sos sojowy i miód do ziemniaków i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu, aż odparuje większość płynu i sos zgęstnieje oblepiając ziemniaki. Zajmie to od 15 do 20 minut lub do całkowitego ugotowania ziemniaków. Od czasu do czasu mieszaj, aby ziemniaki ugotowały się równomiernie i równomiernie pokryły sosem.
  • Zdejmij z ognia i udekoruj sezamem według własnego uznania.
  • Tak przygotowane ziemniaki możesz podać od razu lub przechowywać w lodówce od 3 do 4 dni.
  • Można ziemniaki jeść na zimno, w temperaturze pokojowej lub na ciepło. Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...