Fenomenalne ziemniaki smażone po koreańsku: przepis na karmelizowane kartofle
Ziemniaki po koreańsku podczas smażenia pokrywa słodko-słona glazura. Wyobraźcie to sobie, lepkie, chrupiące z zewnątrz i kruche w środku, cudownie rozgrzewające kartofle na pocieszenie. To potrawa dla prawdziwych kartoflarzy. Koniecznie posypcie je prażonym sezamem. Po prostu bomba!
i
Ziemniaki moja miłość
Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Prawdzie jedzenie na pocieszenie, to właśnie pieczone ziemniaki.
Jak odchudzić pieczone ziemniaki?
Ziemniaki można upiec nie tylko topiąc je w tłuszczu. Najlepiej piec je w specjalnym woreczku lub rękawie przeznaczonym do pieczenia. Można przygotować pieczone ziemniaki po uprzednim zamarynowaniu ich w jogurcie. Można również obtoczyć je w mące i soli upiec w piekarniku, a smakować będą jak z ogniska. Oto kilka dobrych przepisów na pieczone ziemniaki w stylu fit:
Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku
Ziemniaki z piekarnika, jak pieczone w ognisku
Ziemniaki pieczone w mundurkach
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 500 g drobnych ziemniaków z cienką skórką, duże pokrojone na połówki, a małe zostawiamy w całości
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy (można zmniejszyć ilość do 3 łyżek według własnego uznania)
- opcjonalnie prażone nasiona sezamu do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej dużą patelnię lub wok na średnim ogniu, dodaj olej i ziemniaki. Podsmaż ziemniaki na patelni przez około 4 do 5 minut lub do momentu, aż brzegi ziemniaków będą lekko złotobrązowe.
- Wlej wodę, sos sojowy i miód do ziemniaków i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu, aż odparuje większość płynu i sos zgęstnieje oblepiając ziemniaki. Zajmie to od 15 do 20 minut lub do całkowitego ugotowania ziemniaków. Od czasu do czasu mieszaj, aby ziemniaki ugotowały się równomiernie i równomiernie pokryły sosem.
- Zdejmij z ognia i udekoruj sezamem według własnego uznania.
- Tak przygotowane ziemniaki możesz podać od razu lub przechowywać w lodówce od 3 do 4 dni.
- Można ziemniaki jeść na zimno, w temperaturze pokojowej lub na ciepło. Smacznego!