Fenomenalne ziemniaki smażone po koreańsku: przepis na karmelizowane kartofle

Fenomenalna ziemniaki smażone po koreańsku
Autor: Shutterstock Pyszne ziemniaki w lepkiej słodko-słonej glazurze
łatwy
30 min
4

Ziemniaki po koreańsku podczas smażenia pokrywa słodko-słona glazura. Wyobraźcie to sobie, lepkie, chrupiące z zewnątrz i kruche w środku, cudownie rozgrzewające kartofle na pocieszenie. To potrawa dla prawdziwych kartoflarzy. Koniecznie posypcie je prażonym sezamem. Po prostu bomba! 

Ziemniaki moja miłość

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Prawdzie jedzenie na pocieszenie, to właśnie pieczone ziemniaki. 

Jak odchudzić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki można upiec nie tylko topiąc je w tłuszczu. Najlepiej piec je w specjalnym woreczku lub rękawie przeznaczonym do pieczenia. Można przygotować pieczone ziemniaki po uprzednim zamarynowaniu ich w jogurcie. Można również obtoczyć je w mące i soli upiec w piekarniku, a smakować będą jak z ogniska. Oto kilka dobrych przepisów na pieczone ziemniaki w stylu fit:

Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku 

Ziemniaki z piekarnika, jak pieczone w ognisku

Ziemniaki pieczone w mundurkach

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g drobnych ziemniaków z cienką skórką, duże pokrojone na połówki, a małe zostawiamy w całości
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy (można zmniejszyć ilość do 3 łyżek według własnego uznania)
  • opcjonalnie prażone nasiona sezamu do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej dużą patelnię lub wok na średnim ogniu, dodaj olej i ziemniaki. Podsmaż ziemniaki na patelni przez około 4 do 5 minut lub do momentu, aż brzegi ziemniaków będą lekko złotobrązowe.
  • Wlej wodę, sos sojowy i miód do ziemniaków i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu, aż odparuje większość płynu i sos zgęstnieje oblepiając ziemniaki. Zajmie to od 15 do 20 minut lub do całkowitego ugotowania ziemniaków. Od czasu do czasu mieszaj, aby ziemniaki ugotowały się równomiernie i równomiernie pokryły sosem.
  • Zdejmij z ognia i udekoruj sezamem według własnego uznania.
  • Tak przygotowane ziemniaki możesz podać od razu lub przechowywać w lodówce od 3 do 4 dni.
  • Można ziemniaki jeść na zimno, w temperaturze pokojowej lub na ciepło. Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej