Fenomenalne kotlety ziemniaczane z grzybami leśnymi
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kotlety ziemniaczane z grzybami są po prostu fenomenalne. Proste w wykonaniu z łatwo dostępnych produktów. Jedyny problem to grzyby leśne - podgrzybki, ale poza sezonem można je zastąpić grzybami mrożonymi lub hodowlanymi, takimi jak pieczarki, czy boczniaki.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 5-7 ziemniaków średniej wielkości
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 4 łyżki mąki
- 150 g świeżych grzybów leśnych np. podgrzybków lub hodowlanych np. pieczarek
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc, jak na puree.
- Do ziemniaczanego puree dodać 1 rozmącone jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
- Teraz pora na nadzienie: Podgrzybki oczyścić, opłukać, pokroić i obgotować przez 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić.
- Cebulę oczyścić, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Do cebuli dodać obgotowane podgrzybki i dusić jeszcze 5-7 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Z ciasta uformować gruby wałek, podzielić go na równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na placuszek. Na środku placuszka ułożyć nadzienie. Zalepić szczelnie brzegi.
- Kotlety panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
- Podawać polane śmietaną lub jogurtem.