Fasolka szparagowa z czterema serami: przepis na zjawiskową zapiekankę

Fasolka szparagowa z czterema serami: przepis na zjawiskową zapiekankę
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Fasolka szparagowa smakuje zawsze i wszędzie. Dlatego tak cieszy mnie ten przepis, gdzie fasolka jest głównym składnikiem, gwiazdą tego dania. Dodatek czterech serów zamieniają całość w danie godne bogów. Po prostu zjawiskowa zapiekanka z fasolki szparagowej i serów! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg fasoli szparagowej świeżej lub mrożonej
  • 200 g twarożku kremowego 
  • 150 g śmietany
  • 1 szklanka startego sera mozzarella
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 3 ząbki świeżego, starte na tarce
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeżą fasolkę szparagową przebrać. Odciąć łodyżki. Straczki przekroić na mniejsze kawałki.
  • Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 15 minut. Fasolkę mrożoną gotować tylko 5 minut. Odcedzić. 
  • Twarożek kremowy wymieszać ze śmietaną, czosnkiem i pieprzem. Dodać startą mozzarellę i parmezan. 
  • Fasolkę wymieszać z serowym kremem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać cheddarem. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. 
  • Podawać póki gorące. 
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej