Fasolka szparagowa z czterema serami: przepis na zjawiskową zapiekankę
2021-09-03
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Fasolka szparagowa smakuje zawsze i wszędzie. Dlatego tak cieszy mnie ten przepis, gdzie fasolka jest głównym składnikiem, gwiazdą tego dania. Dodatek czterech serów zamieniają całość w danie godne bogów. Po prostu zjawiskowa zapiekanka z fasolki szparagowej i serów!
SKŁADNIKI
- 1 kg fasoli szparagowej świeżej lub mrożonej
- 200 g twarożku kremowego
- 150 g śmietany
- 1 szklanka startego sera mozzarella
- ½ szklanki startego parmezanu
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 3 ząbki świeżego, starte na tarce
- pieprz do smaku
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeżą fasolkę szparagową przebrać. Odciąć łodyżki. Straczki przekroić na mniejsze kawałki.
- Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 15 minut. Fasolkę mrożoną gotować tylko 5 minut. Odcedzić.
- Twarożek kremowy wymieszać ze śmietaną, czosnkiem i pieprzem. Dodać startą mozzarellę i parmezan.
- Fasolkę wymieszać z serowym kremem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać cheddarem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać póki gorące.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?