Fasolka szparagowa po węgiersku w sosie paprykowym
Dieta wegetariańska
Fasolka szparagowa to jedno z najpyszniejszych warzyw. Niskokaloryczna i pełna wartości odżywczych. Można ją przygotować na 101 sposób. Dzisiaj polecam węgierski patent na fasolkę szparagową duszoną w beszamelowym sosie z mnóstwem słodkiej papryki! Jó étvágyat! Smacznego!
Jak ugotować fasolkę szparagową?
W zależności od gatunku fasolki szparagowej, oraz tego, czy jest młoda, czy też „starsza i bardziej wyrośnięta”, jej czas gotowania będzie się różnił. Oczywiście szybciej gotuje się młoda fasolka, ponadto fasolka żółta gotuje się krócej niż zielona, dlatego podczas gotowania fasolki szparagowej dobrze jest od czasu do czasu spróbować pojedynczych strączków. Odpowiednio ugotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i krucha.
Fasolka szparagowa gotowanie
Gotowanie fasolki szparagowej zaczynamy od jej dokładnego przygotowania. Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien, odcinamy końcówki oraz dokładnie myjemy. Większe strąki fasolki szparagowej można przeciąć na pół.
Fasolkę szparagową można gotować na dwa sposoby: tradycyjnie we wrzątku bądź na parze.
Do ugotowania 1 kg fasolki szparagowej potrzebujemy 4 litrów wody, 1 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczki cukru. Oczyszczone strączki należy wrzucić do gotującej się wody. Czas gotowania fasolki szparagowej liczymy od ponownego jej zagotowania.
Jak długo gotować fasolkę?
Ile gotować fasolkę szparagową? Żółtą fasolkę gotuje się od 5 do 15 minut, natomiast zieloną około 15–20 minut. Ten czas odnosi się do młodej fasolki szparagowej, starszą gotujemy trochę dłużej, sprawdzając jej miękkość. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Fasolka gotowana na parze
Warto wiedzieć, że warzywa przygotowane na parze zachowują bardziej wyrazisty smak i aromat oraz więcej wartości odżywczych. Fasolkę wkładamy do parowaru lub układamy na durszlaku, który umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Fasolka gotowana na parze potrzebuje około 10–20 minut, w zależności od tego, czy jest młoda.
SKŁADNIKI
- 500 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka słodka papryka mielonej
- 200 g śmietany kwaśnej 18%
- sól, cukier, pieprz czarny
- sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę pokrój na kawałki długości około 3 cm i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź fasolę. Zachowaj około 1/2 szklanki wywaru w którym gotowała się fasola.
- Drobno posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na maśle do miękkości. Dodaj mąkę i mieszając od czasu do czasu smaż przez kilka minut.
- Następnie dodaj drobno mieloną paprykę i wymieszaj. Dodaj fasolę i trochę bulionu, w którym była gotowana (około 1/2 szklanki).
- Doprowadź do wrzenia i dodaj śmietanę. Dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Smak dania powinien być pikantny, z lekką kwaskowatością. Ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.
- Podawaj z chlebem jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw mięsa lub omletu.