Fasolka szparagowa jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Wystarczy, że posypiesz ją tym serem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Fasolka szparagowa jest pyszna i uniwersalna. Pasuje do każdego dania i jest łatwa do przyrządzenia. Zamiast podawać ją w klasycznej wersji z bułką tartą i masłem, warto sprawdzić ten prosty przepis. Chrupiąca fasolka szparagowa z dodatkiem startego włoskiego sera smakuje obłędnie i jest niezwykle aromatyczna. Poznajcie prosty i szybki przepis na znakomitą fasolkę szparagową z parmezanem.
Fasolka szparagowa z parmezanem – składniki
Młoda fasolka szparagowa to smaczny dodatek do obiadu, ale odpowiednio przyrządzona może być samodzielnym posiłkiem. W tym sprawdzonym przepisie pyszna fasolka zyskała zupełnie nowe oblicze. Dodatek bułki tartej z masłem odejdzie w zapomnienie, jeżeli skorzystacie z tego sprawdzonego przepisu. Wykorzystuje się zupełnie inny składnik, który odpowiedzialny jest za wyjątkowość tego dania. To włoski ser parmezan wyróżniający się wyrazistym smakiem i aromatem.
Aby przyrządzić pyszną i aromatyczną fasolkę szparagową z patelni, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- fasolka szparagowa – zielona lub żółta
- czosnek
- parmezan
- oliwa z oliwek do smażenia
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić fasolkę szparagową z parmezanem?
Przepis na znakomitą fasolkę szparagową okraszoną startym parmezanem nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga stania przez wiele godzin przy kuchennym blacie. Czynności są proste, więc danie uda się już za pierwszym razem na piątkę z plusem.
Jak więc zrobić najlepszą na świecie fasolę szparagową wzbogaconą parmezanem? To łatwy przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
- 1. krok – ugotowanie fasolki szparagowej
- 2. krok – podsmażenie czosnku i fasolki szparagowej
- 3. krok – wsypanie parmezanu i smażenie, aż ser się roztopi
Jak podawać fasolkę szparagową z parmezanem?
Pyszna i aromatyczna fasolka szparagowa z dodatkiem włoskiego parmezanu to idealne danie na wiosnę. Przyrządzona według tego prostego i szybkiego przepisu fasolka jest wyjątkowo dobra. Wyrazisty w smaku ser idealnie podkręca delikatne strączki. Tak przyrządzona fasolka szparagowa może być samodzielnym wegetariańskim daniem lub dodatkiem do potraw mięsnych. Sezon na fasolkę szparagową jest już w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i przyrządzić wyśmienite strączki w parmezanowej panierce.
SKŁADNIKI
- 1 kg fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową umyć i osuszyć. Odkroić końcówki.
- Ugotować al dente w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzić i odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać fasolkę szparagową i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Wsypać starty parmezan i podgrzewać, cały czas mieszając, aż ser się roztopi.
- Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych.