Fasolka szparagowa jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Wystarczy, że posypiesz ją tym serem

fasolka szparagowa z parmezanem
Autor: Shutterstock Ani bułka tarta z masłem, ani płatki owsiane. Pyszną fasolkę szparową zrobisz z tym włoskim serem.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Fasolka szparagowa jest pyszna i uniwersalna. Pasuje do każdego dania i jest łatwa do przyrządzenia. Zamiast podawać ją w klasycznej wersji z bułką tartą i masłem, warto sprawdzić ten prosty przepis. Chrupiąca fasolka szparagowa z dodatkiem startego włoskiego sera smakuje obłędnie i jest niezwykle aromatyczna. Poznajcie prosty i szybki przepis na znakomitą fasolkę szparagową z parmezanem.

Fasolka szparagowa z parmezanem – składniki

Młoda fasolka szparagowa to smaczny dodatek do obiadu, ale odpowiednio przyrządzona może być samodzielnym posiłkiem. W tym sprawdzonym przepisie pyszna fasolka zyskała zupełnie nowe oblicze. Dodatek bułki tartej z masłem odejdzie w zapomnienie, jeżeli skorzystacie z tego sprawdzonego przepisu. Wykorzystuje się zupełnie inny składnik, który odpowiedzialny jest za wyjątkowość tego dania. To włoski ser parmezan wyróżniający się wyrazistym smakiem i aromatem.

Aby przyrządzić pyszną i aromatyczną fasolkę szparagową z patelni, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

Jak zrobić fasolkę szparagową z parmezanem?

Przepis na znakomitą fasolkę szparagową okraszoną startym parmezanem nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga stania przez wiele godzin przy kuchennym blacie. Czynności są proste, więc danie uda się już za pierwszym razem na piątkę z plusem.

Jak więc zrobić najlepszą na świecie fasolę szparagową wzbogaconą parmezanem? To łatwy przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

  • 1. krok – ugotowanie fasolki szparagowej
  • 2. krok – podsmażenie czosnku i fasolki szparagowej
  • 3. krok – wsypanie parmezanu i smażenie, aż ser się roztopi

Jak podawać fasolkę szparagową z parmezanem?

Pyszna i aromatyczna fasolka szparagowa z dodatkiem włoskiego parmezanu to idealne danie na wiosnę. Przyrządzona według tego prostego i szybkiego przepisu fasolka jest wyjątkowo dobra. Wyrazisty w smaku ser idealnie podkręca delikatne strączki. Tak przyrządzona fasolka szparagowa może być samodzielnym wegetariańskim daniem lub dodatkiem do potraw mięsnych. Sezon na fasolkę szparagową jest już w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i przyrządzić wyśmienite strączki w parmezanowej panierce.

SKŁADNIKI

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę szparagową umyć i osuszyć. Odkroić końcówki.
  • Ugotować al dente w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzić i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać fasolkę szparagową i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Wsypać starty parmezan i podgrzewać, cały czas mieszając, aż ser się roztopi.
  • Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Szulc-Górska
więcej