Fasolka mamut w sosie pomidorowym - lekkie danie obiadowe

2021-03-29
Marta Balko
Fasolka mamut
Autor: Shutterstock Dania z fasolki mamut są bardzo zdrowe - fasolka ma mnóstwo składników odżywczych, a mało kalorii. Mamut jest bardzo smaczną odmianą fasolki szparagowej
łatwy
20 min
4

Fasolka mamut jest bardzo smaczna i zdrowa. To odmiana fasolki szparagowej o szerokich i mięsistych strączkach. Zwykle podajemy ją z masłem i bułką tartą, ale może być wykorzystywana w różnych potrawach. Podajemy przepis na fasolkę mamut w sosie pomidorowym.

Leczo z fasolką szparagową

Sałatka nicejska z fasolką szparagową

Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej

SKŁADNIKI

  • 50 dag fasoli mamut
  • 5 dużych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
  • Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory.
  • Dodać cukier, sól, pieprz i dusić całość ok. 10 minut.
  • Ugotować fasolkę, odcedzić i polać sosem pomidorowym.
Marta Balko