Fasolka mamut w sosie pomidorowym - lekkie danie obiadowe
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Fasolka mamut jest bardzo smaczna i zdrowa. To odmiana fasolki szparagowej o szerokich i mięsistych strączkach. Zwykle podajemy ją z masłem i bułką tartą, ale może być wykorzystywana w różnych potrawach. Podajemy przepis na fasolkę mamut w sosie pomidorowym.
Leczo z fasolką szparagową
Sałatka nicejska z fasolką szparagową
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej
SKŁADNIKI
- 50 dag fasoli mamut
- 5 dużych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
- Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory.
- Dodać cukier, sól, pieprz i dusić całość ok. 10 minut.
- Ugotować fasolkę, odcedzić i polać sosem pomidorowym.