Fasola pieczona w piwie. Dodaj cebulkę, a wyjdzie kulinarne arcydzieło

Fasola pieczona w piwie. Dodaj cebulkę, a wyjdzie kulinarne arcydzieło
Autor: Shutterstock Fasola pieczona w piwie z dodatkiem cebuli jest doskonała na ciepło i na zimno
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pieczona fasola z cebulką w aromatycznej zalewie z piwa z dodatkami to danie idealne na ciepło - choćby na wegańską Wigilię- ale też na zimno. Tak upieczona fasola nabiera smaku, jest  też pożywna i zdrowa, dzięki zawartemu w niej roślinnemu białku i dużej ilości błonnika. To danie nie tylko dla wegan, warto zrobić sobie taką fasolę nie tylko od święta i cieszyć się jej smakiem.

Pieczona fasola jest doskonała, dzięki temu, że piecze się z dodatkiem cebuli i aromatycznej, słodko-słono-kwaśnej zalewy. Podczas pieczenia zalewa odparowuje, a fasola przejmuje jej smak.

Czy można upiec fasolę z puszki?

Tak, ja nawet polecam takie rozwiązanie. Smak jest co prawda nieco inny, niż dania z samodzielnie gotowanej fasoli, ale po pierwsze danie możemy przygotować o wiele szybciej, a po drugie - znacznie oszczędzimy energię. Fasola powinna gotować się około godzinę, ale zdarza się i tak, że mimo moczenia potrzebuje ok. 2 godzin gotowania by zmięknąć, i to mimo moczenia. Nigdy nie wiemy jak bardzo wysuszone i stare są ziarna które kupimy. Do realizacji tego przepisu potrzebować będziemy 3 puszki fasoli.

SKŁADNIKI

  • 400 g suchej białej fasoli / 2 szklanki suchej fasoli, namoczonej przez noc
  • 3 cebule
  • 4 -6 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Zalewa:
  • 1 szklanka piwa, zwykłego jasnego (ewentualnie cydru)
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 1/2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namoczoną fasolę odcedzić, zalać wodą i gotować do miękkości, czyli około 40-50 minut.
  • Kiedy fasola się ugotuje, rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  • Fasolę odcedzić i przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, cebule pokroić w półksiężyce i dodać do naczynia razem z olejem oraz solą. Dokładnie wymieszać.
  • W misce połączyć składniki zalewy i spróbować – w razie potrzeby dodać do smaku więcej soli lub syropu klonowego.
  • Zalewę wlać do naczynia żaroodpornego, kilka razy zamieszać, naczynie przykryć i wsunąć do piekarnika. Piec przez 40 minut pod przykryciem.
  • Po upływie tego czasu odkryć i zamieszać. Dopiekać jeszcze 20-30 minut, mieszając w międzyczasie dwa lub trzy razy. Piec do momentu, aż zalewa odparuje, a cebulka będzie skarmelizowana.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej