Falafel: przepis na wegetariański przysmak z Bliskiego Wschodu

2021-03-29
falafel_jak_przygotowac_danie_typowe.jpg
Autor: photos.com Falafel to jedno z ulubionych dań wegan i wegetarian - pożywne oraz aromatyczne
łatwy
40 min
4

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad albo wieczorne spotkanie ze znajomymi? Proponujemy falafel - kuleczki z ciecierzycy smażone na głębokim tłuszczu. To danie smaczne i pożywne, które można podawać na wiele sposobów. Przetestuj nasz przepis na falafel!

Jak podawać falafel?

SKŁADNIKI

  • 225 g ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 placki pita lub 3 kromki suchego chleba
  • 1 łyżka mielonego kminu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka zmielonej papryczki chili
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna sezamowe do posypania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę mocz przez kilka godzin (najlepiej zalej wodą na noc), ugotuj. Odcedź, a gdy przestygnie, zmiksuj na gładką masę.
  • Rozkrusz w blenderze pitę lub chleb. Zmiksuj z pokrojoną cebulą, czosnkiem, mąką, kminem, chili, solą oraz pietruszką.
  • Zmniejsz obroty miksera, stopniowo dodawaj do masy ciecierzycę. Ucieraj, aż całość stanie się idealnie gładka. Masa powinna mieć konsystencję gęstej pasty (jeśli jest za rzadka, dodaj więcej chleba, a jeśli za gęsta - odrobinę wody).
  • Nabieraj niewielkie ilości masy i dłońmi formuj kuleczki o średnicy 2-3 cm. Obtaczaj kulki w sezamie. Smaż je w gorącym tłuszczu, aż staną się rumiane i chrupiące. Odsącz z tłuszczu.