Doskonałe kotlety z cukinii z serem - letni obiad za grosze!

Doskonałe kotlety z cukinii z serem - letni obiad za grosze!
Autor: Shutterstock Delikatna cukinia dobrze komponuje się z żółtym serem o zdecydwanym smaku
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Kotlety z cukinii z serem to sposób na wykorzystanie urodzaju tego warzywa. Te kotlety są bardziej sycące niż popularne placki z cukinii i mają bardziej zdecydowany smak

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • ok. 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanych ziół świeżych lub suszonych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć na durszlak, posypać solą, odstawić na kilkanaście minut, aż puści sok, odcisnąć i przełożyć do miski.
  • Dodać starty ser, jajka i tyle bułki tartej, żeby miały odpowiednią konsystencje. Doprawić pieprzem i drobno posiekanymi ziołami.
  • Uformować kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?