Do makaronu dodaj boczniaki, tofu i ziarna granatu. Ten wege obiad zachwyci każdego
2023-02-28
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
To danie wygląda i smakuje fantastycznie. Jest zachwycające pod każdym względem i, mimo że bezmięsne, z pewnością będzie smakować każdemu, nawet zatwardziałym mięsożercom. Nastaw wodę na makaron i pędź do osiedlaka po tofu, boczniaki i granat. Nietuzinkowy obiad będzie gotowy w niecałe pół godziny. Wliczając zakupy!
SKŁADNIKI
- 300 makaronu
- 250 boczniaków
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie tofu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 granat
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, nie rozgotuj - powinien być al dente.
- Cebule posiekaj w cienkie piórka, zostaw odrobine do dekoracji, resztę zeszklij na oliwie.
- Po chwili do cebuli dodaj pokrojone w kostkę tofu i przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu umyte i pokrojone grzyby.
- Smaż razem, aż grzyby zmiękną. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj śmietanę i 3-4 łyżki wody. Wymieszać.
- Dodać makaron, podawać udekorowane liśćmi sałaty i posypane ziarnami granatu.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków