Do formy przełóż warzywa i wlej sos. Ta wyborna zapiekanka zrobi wrażenie na całej rodzinie

zapiekanka warzywna
Autor: Shutterstock Wegetariańska zapiekanka to pomysł na obiad. Z tym sosem smakuje rewelacyjnie
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne i chrupiące warzywa zapieczone w wybornym sosie to pomysł na wegetariański obiad. Chociaż w tym smakowitym daniu nie ma mięsa, jest sycące i dodaje energii. Zachwyci smakiem nawet tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez porządnego kotleta. Zobaczcie, jak zrobić obłędną zapiekankę warzywną, która zachwyci smakiem, aromatem i łatwym przepisem.

Jakie warzywa na zapiekankę?

Przyrządzona według tego prostego przepisu zapiekanka składa się z kilku warzyw, ale tajemnica jej smaku tkwi w sosie Mornay. Jest biały sos beszamelowy wzbogacony startym serem. To właśnie sos odpowiada za to, że danie jest tak pyszne i aromatyczne. Zaletą tego przepisu jest to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne. Można je kupić przez cały rok w sklepach i na bazarkach.

Co więc jest potrzebne, aby przygotować doskonałą i sycącą zapiekankę warzywną na obiad? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • warzywa – brokuły, kalafior, marchewki
  • składniki do sosu Mornay – masło, mleko, mąka pszenna, starty żółty ser typu Gruyère lub cheddar, żółtka, przyprawy

Czym zalać zapiekankę warzywną?

Chrupiące kolorowe warzywa zapieka się razem z wyrazistym sosem Mornay, który nadaje przyjemnego aromatu i podkreśla smak pozostałych składników. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie.

Jak zrobić sos do zapiekanki warzywnej? Postępując według tego przepisu, wyborny sos wzbogacony serem uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – roztopienie masła i wymieszanie go z mąką pszenną
  • 2. krok – wlanie mleka i doprawienie
  • 3. krok – gotowanie, aż sos zgęstnieje
  • 4. krok – wymieszanie sosu z żółtkami i startym serem

Jak zrobić zapiekankę warzywną?

Przepis na to smakowite i aromatyczne danie wegetariańskie z piekarnika jest prosty. Przygotowanie zapiekanki warzywnej wege przebiega szybko i bez przykrych niespodzianek. Kolorowy obiad dla całej rodziny jest gotowy w 30 minut.

Jak więc zrobić zapiekane warzywa wzbogacone wybornym sosem serowym? To bardzo proste danie, które zachwyci smakiem całą rodzinę.

  • 1. krok – podgotowanie pokrojonych warzyw w osolonym wrzątku
  • 2. krok – przygotowanie sosu do zapiekanki
  • 3. krok – przełożenie warzyw do formy i zalanie ich sosem
  • 4. krok – upieczenie zapiekanki w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 1 brokuł
  • 1/2 kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Sos:
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g startego sera Gruyère lub cheddar
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuł i kalafior pokroić na różyczki. Obrane marchewki pokroić na grubsze plasterki.
  • Warzywa gotować w osolonym wrzątku około 5 minut. Odcedzić i odstawić.
  • W rondelku roztopić masło i wsypać mąkę. Energicznie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Do rondelka wlać mleko i doprawić solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszać i gotować na średnim ogniu, aż sos stanie się gęsty. Rondelek zestawić z ognia.
  • Dodać żółtka i starty ser. Energicznie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Warzywa przełożyć do formy do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Wlać sos.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać na obiad z dodatkiem chrupiącej surówki.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej