Do formy przełóż warzywa i wlej sos. Ta wyborna zapiekanka zrobi wrażenie na całej rodzinie
Dieta wegetariańska
Pyszne i chrupiące warzywa zapieczone w wybornym sosie to pomysł na wegetariański obiad. Chociaż w tym smakowitym daniu nie ma mięsa, jest sycące i dodaje energii. Zachwyci smakiem nawet tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez porządnego kotleta. Zobaczcie, jak zrobić obłędną zapiekankę warzywną, która zachwyci smakiem, aromatem i łatwym przepisem.
Jakie warzywa na zapiekankę?
Przyrządzona według tego prostego przepisu zapiekanka składa się z kilku warzyw, ale tajemnica jej smaku tkwi w sosie Mornay. Jest biały sos beszamelowy wzbogacony startym serem. To właśnie sos odpowiada za to, że danie jest tak pyszne i aromatyczne. Zaletą tego przepisu jest to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne. Można je kupić przez cały rok w sklepach i na bazarkach.
Co więc jest potrzebne, aby przygotować doskonałą i sycącą zapiekankę warzywną na obiad? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- warzywa – brokuły, kalafior, marchewki
- składniki do sosu Mornay – masło, mleko, mąka pszenna, starty żółty ser typu Gruyère lub cheddar, żółtka, przyprawy
Czym zalać zapiekankę warzywną?
Chrupiące kolorowe warzywa zapieka się razem z wyrazistym sosem Mornay, który nadaje przyjemnego aromatu i podkreśla smak pozostałych składników. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie.
Jak zrobić sos do zapiekanki warzywnej? Postępując według tego przepisu, wyborny sos wzbogacony serem uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – roztopienie masła i wymieszanie go z mąką pszenną
- 2. krok – wlanie mleka i doprawienie
- 3. krok – gotowanie, aż sos zgęstnieje
- 4. krok – wymieszanie sosu z żółtkami i startym serem
Jak zrobić zapiekankę warzywną?
Przepis na to smakowite i aromatyczne danie wegetariańskie z piekarnika jest prosty. Przygotowanie zapiekanki warzywnej wege przebiega szybko i bez przykrych niespodzianek. Kolorowy obiad dla całej rodziny jest gotowy w 30 minut.
Jak więc zrobić zapiekane warzywa wzbogacone wybornym sosem serowym? To bardzo proste danie, które zachwyci smakiem całą rodzinę.
- 1. krok – podgotowanie pokrojonych warzyw w osolonym wrzątku
- 2. krok – przygotowanie sosu do zapiekanki
- 3. krok – przełożenie warzyw do formy i zalanie ich sosem
- 4. krok – upieczenie zapiekanki w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 1/2 kalafiora
- 3 marchewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:- 2 szklanki mleka
- 100 g startego sera Gruyère lub cheddar
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł i kalafior pokroić na różyczki. Obrane marchewki pokroić na grubsze plasterki.
- Warzywa gotować w osolonym wrzątku około 5 minut. Odcedzić i odstawić.
- W rondelku roztopić masło i wsypać mąkę. Energicznie wymieszać, aby nie było grudek.
- Do rondelka wlać mleko i doprawić solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszać i gotować na średnim ogniu, aż sos stanie się gęsty. Rondelek zestawić z ognia.
- Dodać żółtka i starty ser. Energicznie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Warzywa przełożyć do formy do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Wlać sos.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Podawać na obiad z dodatkiem chrupiącej surówki.