Dhal z soczewicą, batatami i szpinakiem - najlepszy pomysł na bezmięsny posiłek

Dhal z soczewicą, batatami i szpinakiem - najlepszy pomysł na bezmięsny posiłek
Autor: Shutterstock.com Dhal z soczewicą, batatami i szpinakiem - najlepszy pomysł na bezmięsny posiłek
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dhal z soczewicą, batatami i szpinakiem to najlepszy pomysł na bezmięsny posiłek. Pocieszający, wegański, jednogarnkowy indyjski gulasz to idealna propozycja na obiad lub kolację. Jest bogaty w żelazo i błonnik, niskotłuszczowy i niskokaloryczny. Po prostu pychota! 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • kawałek imbiru wielkości kciuka obrany i drobno posiekany
  • 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
  • 1 ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 2 bataty (około 400g), jeden batat starty na tarce, drugi pokrojony w kostkę
  • 250 g soczewicy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 80 g młodego szpinaku (lub jarmużu)
  • ½ pęczka kolendry, łodygi drobno posiekane i liście grubo posiekane do podania
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, chili, kurkumę i kminek. Smaż do zeszklenia cebuli. 
  • Dodaj startego batat i smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Dodaj pozostałego batata, soczewicę i bulion. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • Do dhalu wlej mleko kokosowe. Dodaj szpinak i łodygi kolendry. Przypraw solą. 
  • Podawaj z ryżem, posypane natką kolendry. 
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne

Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej