Dhal z soczewicą, batatami i szpinakiem - najlepszy pomysł na bezmięsny posiłek
2022-03-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dhal z soczewicą, batatami i szpinakiem to najlepszy pomysł na bezmięsny posiłek. Pocieszający, wegański, jednogarnkowy indyjski gulasz to idealna propozycja na obiad lub kolację. Jest bogaty w żelazo i błonnik, niskotłuszczowy i niskokaloryczny. Po prostu pychota!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- kawałek imbiru wielkości kciuka obrany i drobno posiekany
- 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
- 1 ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 ½ łyżeczki kminku mielonego
- 2 bataty (około 400g), jeden batat starty na tarce, drugi pokrojony w kostkę
- 250 g soczewicy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleka kokosowego
- 80 g młodego szpinaku (lub jarmużu)
- ½ pęczka kolendry, łodygi drobno posiekane i liście grubo posiekane do podania
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, chili, kurkumę i kminek. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Dodaj startego batat i smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Dodaj pozostałego batata, soczewicę i bulion. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Do dhalu wlej mleko kokosowe. Dodaj szpinak i łodygi kolendry. Przypraw solą.
- Podawaj z ryżem, posypane natką kolendry.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne