Cukinia caprese - zapiekana z pomidorami, mozarellą i bazylią

Cukinia caprese - zapiekana z pomidorami, mozarellą i bazylią
Autor: Shutterstock Cukinia caprese wygląda bardzo kolorowo i zacęcająco.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeśli lubicie cukinie i sałatkę caprese to jest spora szansa na to, że ten pomysł na obiad Was zachwyci. Cukinia caprese to młode kabaczki nadziewane składnikami sałatki i zapieczone w piekarniku. Cud, miód, malina. Mówię Wam!

SKŁADNIKI

  • 2 nieduże cukinie
  • 2 pomidory
  • 2 kulki mozzarelli z zalewy
  • liście bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na połówki, jeśli mają wyraźne, spore ziarna usuń je za pomocą łyżeczki.
  • Cukinię posól i odstaw na 10-15 minut.
  • Pomidory umyj i pokrój w plastry, ser pokrój w plastry.
  • Bazylię umyj i osusz, duże liście można porwać na mniejsze kawałki.
  • Gdy cukinia puści wodę odlej jej nadmiar, każdą połówkę cukinii posmaruj wewnątrz odrobiną oliwy.
  • Ułóż na cukinii mozzarellę i pomidory, posyp listkami bazylii, skrop na wierzchu oliwą.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej połówki cukinii, wstaw do piekarnika na 20 min. i 180 st.C.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej