Cukinia caprese - zapiekana z pomidorami, mozarellą i bazylią
2021-07-03
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeśli lubicie cukinie i sałatkę caprese to jest spora szansa na to, że ten pomysł na obiad Was zachwyci. Cukinia caprese to młode kabaczki nadziewane składnikami sałatki i zapieczone w piekarniku. Cud, miód, malina. Mówię Wam!
SKŁADNIKI
- 2 nieduże cukinie
- 2 pomidory
- 2 kulki mozzarelli z zalewy
- liście bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na połówki, jeśli mają wyraźne, spore ziarna usuń je za pomocą łyżeczki.
- Cukinię posól i odstaw na 10-15 minut.
- Pomidory umyj i pokrój w plastry, ser pokrój w plastry.
- Bazylię umyj i osusz, duże liście można porwać na mniejsze kawałki.
- Gdy cukinia puści wodę odlej jej nadmiar, każdą połówkę cukinii posmaruj wewnątrz odrobiną oliwy.
- Ułóż na cukinii mozzarellę i pomidory, posyp listkami bazylii, skrop na wierzchu oliwą.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej połówki cukinii, wstaw do piekarnika na 20 min. i 180 st.C.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?