Chiński makaron z pieczarkami, miodem i sosem sojowym - pyszny obiad w kwadrans
2021-10-15
łatwy
15 min
4
Jak zmienić banalny makaron z pieczarkami w super danie? Dodaj do niego odrobinę miodu, trochę sosu sojowego - zmień mu charakter na azjatycki.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu chińskiego
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- 100-150 g pieczarek w plasterkach
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki miodu
- sos sojowy do smaku
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą i odstawić.
- W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zmniejszyć ogień na średni i smażyć, aż się cebula zbrązowieje i zrobi się słodka(ok. 4-5 min).
- Dodać pokrojone pieczarki, wymieszać z cebulą, dodać czosnek i smażyć, aż pieczarki odparują i się zrumienią.
- Dodać miód i ocet winny, wymieszać. Wrzucić na patelnię ugotowany makaron, wymieszać i skropić dość obficie sosem sojowym.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?