Chili z kalafiora. Wegetariańska/wegańska aromatyczna wersja popularnego przepisu
2023-01-20
łatwy
25 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chili z kalafiora to danie, które rozjaśni pochmurny dzień. Łatwe do przygotowania, aromatyczne, rozgrzewające i zdrowe. Kompozycja smaków i aromatów powala, kubki smakowe szaleją z radości. Danie jest pożywne i sycące, idealnie smakuje z ryżem i dodatkami wymienionymi w przepisie.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki małych lub średnich różyczek kalafiora
- 1 duży słodki ziemniak, pokrojony na kawałki 2-cm kawałki
- 1 żółta cebula, grubo posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 puszka czarnej fasoli, odsączona i opłukana(można zastąpić ciecierzycą z puszki)
- 2 łyżki chili w proszku
- 4 łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki chilli w proszku
- ¼ łyżeczki soli
- Do podania, opcjonalnie: kwaśna śmietana, kukurydza, posiekana świeża kolendra, plastry awokado i tarty cheddar
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej w dużym garnku, na średnim ogniu. Dodaj kalafior, słodkie ziemniaki i cebulę i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć, a cebula zacznie się brązowieć, od 8 do 10 minut.
- Dodaj czosnek i smaż przez około 3 minuty.
- Dodaj 2½ szklanki (600 ml) wody, pokrojone w kostkę pomidory, czarną fasolę, chili w proszku, kminek, papryczkę chili w proszku i sól. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj, aż chili nieco zgęstnieje i będzie mniej wodniste, od 5 do 10 minut.
- Przełóż do osobnych miseczek i podawaj z wybranymi dodatkami: kwaśną śmietaną, kukurydzą, kolendrą, plastrami awokado i serem cheddar.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?