Chili z kalafiora. Wegetariańska/wegańska aromatyczna wersja popularnego przepisu

Chili z kalafiora. Wegetariańska/wegańska aromatyczna wersja popularnego przepisu
Autor: Shutterstock Chili z kalafiora to aromatcyzne danie w wegańskiej/wegetariańskiej wersji
łatwy
25 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chili z kalafiora to danie, które rozjaśni pochmurny dzień. Łatwe do przygotowania, aromatyczne, rozgrzewające i zdrowe. Kompozycja smaków i aromatów powala, kubki smakowe szaleją z radości. Danie jest pożywne i sycące, idealnie smakuje z ryżem i dodatkami wymienionymi w przepisie.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki małych lub średnich różyczek kalafiora
  • 1 duży słodki ziemniak, pokrojony na kawałki 2-cm kawałki
  • 1 żółta cebula, grubo posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 puszka czarnej fasoli, odsączona i opłukana(można zastąpić ciecierzycą z puszki)
  • 2 łyżki chili w proszku
  • 4 łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • ¼ łyżeczki soli
  • Do podania, opcjonalnie: kwaśna śmietana, kukurydza, posiekana świeża kolendra, plastry awokado i tarty cheddar

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej w dużym garnku, na średnim ogniu. Dodaj kalafior, słodkie ziemniaki i cebulę i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć, a cebula zacznie się brązowieć, od 8 do 10 minut.
  • Dodaj czosnek i smaż przez około 3 minuty.
  • Dodaj 2½ szklanki (600 ml) wody, pokrojone w kostkę pomidory, czarną fasolę, chili w proszku, kminek, papryczkę chili w proszku i sól. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj, aż chili nieco zgęstnieje i będzie mniej wodniste, od 5 do 10 minut.
  • Przełóż do osobnych miseczek i podawaj z wybranymi dodatkami: kwaśną śmietaną, kukurydzą, kolendrą, plastrami awokado i serem cheddar.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej