Bułgarski placek ziemniaczany z fetą i tym czymś. Ależ to dobre!

Bułgarski placek ziemniaczany z fetą i tajnym składnikiem. Ależ to dobre!
Autor: Shutterstock.com Bułgarski placek ziemniaczany z fetą i tajnym składnikiem
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Bułgarski patatnik, czyli placek z tartych ziemniaków z serem feta to prawdziwy rarytas. Jednak o jakości tego pysznego dania decyduje jedne tajny składnik. Na pewno macie ją w swojej kuchni. A jeśli nie, to kupicie go w każdym sklepie. To mięta! Wystarczy tylko szczypta! To jest niewiarygodnie dobre! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 250 g fety lub innego tłustego twarogu typu solan (solankowego) np. wędzonego
  • 2 łyżeczki suszonej i posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka cząbru, suszonego i posiekanego
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • masło jako dodatek do podania gotowego dania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw obierz ziemniaki, a następnie zetrzyj na tarce. Bulwy mają dużo wody, dlatego najlepiej przełożyć je na sito i odsączyć przez dziesięć minut i w razie potrzeby wycisnąć jeszcze dłońmi.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania góra/dół.
  • Obierz i drobno posiekaj cebulę. Cebulę wraz ze startymi ziemniakami przełóż do miski i dobrze wymieszaj.
  • Dodaj do startych ziemniaków jajka, pokruszoną fetę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Posmaruj dużą formę żaroodporną olejem i napełnij masą ziemniaczaną. Naczynei przykryj pokrywką lub osłoń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut.
  • Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i obróć placek ziemniaczany. Najlepiej przykryj naczynie drewnianą deską, przytrzymaj i odwróć całość. Ponownie trochę natłuść wnętrze naczynia, a następnie przełóż odwrócone ciasto do tego naczynia.
  • Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 do 40 minut - w zależności od tego, jak chrupiące ma być Twój patatnik.
  • Gotowe danie wyjmij z piekarnika. Przed podaniem na wierzchu patatnika rozłóż kawałeczki świeżego masła. Dobrze wiemy, że nic tak nie podnosi smaku ziemniaków, jak odrobina masła. Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zapiekanki ziemniaczane - 10 waszych ulubionych przepisów w jednym miejscu!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej