Bułgarski placek ziemniaczany z fetą i tym czymś. Ależ to dobre!
2021-11-24
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Bułgarski patatnik, czyli placek z tartych ziemniaków z serem feta to prawdziwy rarytas. Jednak o jakości tego pysznego dania decyduje jedne tajny składnik. Na pewno macie ją w swojej kuchni. A jeśli nie, to kupicie go w każdym sklepie. To mięta! Wystarczy tylko szczypta! To jest niewiarygodnie dobre!
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 4 jajka
- 250 g fety lub innego tłustego twarogu typu solan (solankowego) np. wędzonego
- 2 łyżeczki suszonej i posiekanej mięty
- 1 łyżeczka cząbru, suszonego i posiekanego
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- masło jako dodatek do podania gotowego dania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw obierz ziemniaki, a następnie zetrzyj na tarce. Bulwy mają dużo wody, dlatego najlepiej przełożyć je na sito i odsączyć przez dziesięć minut i w razie potrzeby wycisnąć jeszcze dłońmi.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania góra/dół.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę. Cebulę wraz ze startymi ziemniakami przełóż do miski i dobrze wymieszaj.
- Dodaj do startych ziemniaków jajka, pokruszoną fetę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Posmaruj dużą formę żaroodporną olejem i napełnij masą ziemniaczaną. Naczynei przykryj pokrywką lub osłoń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut.
- Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i obróć placek ziemniaczany. Najlepiej przykryj naczynie drewnianą deską, przytrzymaj i odwróć całość. Ponownie trochę natłuść wnętrze naczynia, a następnie przełóż odwrócone ciasto do tego naczynia.
- Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 30 do 40 minut - w zależności od tego, jak chrupiące ma być Twój patatnik.
- Gotowe danie wyjmij z piekarnika. Przed podaniem na wierzchu patatnika rozłóż kawałeczki świeżego masła. Dobrze wiemy, że nic tak nie podnosi smaku ziemniaków, jak odrobina masła. Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?