Bucatini z warzywami - szybkie danie we włoskim stylu

2021-03-29
Bucatini z warzywami - szybkie danie we włoskim stylu
Autor: Shutterstock Bucatini chropowatą powierzchnię, co sprawia, że świetnie łączy się z każdym sosem.
łatwy
30 min
4

Makaron bucatini, czyli długie nitki przypominające pręt z otworem w środku, to danie pochodzące z Neapolu. Dzięki specyficznemu sposobowi produkcji lgną do niego wszystkie sosy. Wypróbuj przepis na bucatini z warzywami.

Bucatini to jedyny makaron wytwarzany przy użyciu foremek z brązu. Makaron ten zwykle używany jest do słynnego Bucatini all'Amatriciana, czyli sosu pomidorowego z boczkiem, jednak kulinarnych wariacji z bucatini jest znacznie więcej – dziś proponujemy kolorowe jak włoska flaga bucatini z warzywami.

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu bucatini
  • 3 młode małe cukinie
  • żółta papryka
  • bakłażan
  • 1 cebula
  • pół ząbku czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 30 g masła
  • garść listków bazylii
  • sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zeszklij czosnek i cebulę na dużej patelni na oliwie z oliwek i maśle.
  • Cukinię, paprykę i bakłażana pokrój w paski.
  • Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając.
  • Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min.
  • Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią.
  • Podawaj  pokropione aromatyczną oliwą z oliwek.