Bucatini z warzywami - szybkie danie we włoskim stylu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron bucatini, czyli długie nitki przypominające pręt z otworem w środku, to danie pochodzące z Neapolu. Dzięki specyficznemu sposobowi produkcji lgną do niego wszystkie sosy. Wypróbuj przepis na bucatini z warzywami.
Bucatini to jedyny makaron wytwarzany przy użyciu foremek z brązu. Makaron ten zwykle używany jest do słynnego Bucatini all'Amatriciana, czyli sosu pomidorowego z boczkiem, jednak kulinarnych wariacji z bucatini jest znacznie więcej – dziś proponujemy kolorowe jak włoska flaga bucatini z warzywami.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zeszklij czosnek i cebulę na dużej patelni na oliwie z oliwek i maśle.
- Cukinię, paprykę i bakłażana pokrój w paski.
- Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając.
- Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min.
- Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią.
- Podawaj pokropione aromatyczną oliwą z oliwek.