Boskie burgery z ciecierzycy i pieczarek
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Burgery z ciecierzycy i pieczarek to pyszne danie nie tylko dla wegan. Pełne smaku, soczyste w środku i chrupiące z wierzchu kotleciki smakują wszystkim. Ich przygotowanie nie jest trudne.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 puszka ugotowanej ciecierzycy
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2-4 ząbki czosnku
- 4 czubate łyżki błyskawicznych płatków owsianych
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę odcedzić i zmiksować na gładką pastę.
- Pieczarki pokroić, cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchewkę, cebulę i czosnek, smażyć, aż cebula się zeszkli, a marchewka będzie gotowa.
- Dodać pieczarki i smażyć do chwili, gdy uwolniony przez nie sok odparuje.
- Wymieszać pastę z ciecierzycy ze smażonymi pieczarkami i warzywami. Dodać płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać na jednorodną masę i odstawić na 1-3 godziny.
- Z masy formować kształtne burgery, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.