Bliny ziemniaczano-selerowe - pyszne placki łatwiejsze niż myślisz

Bliny ziemniaczano-selerowe - pyszne placki łatwiejsze niż myślisz
Autor: Shutterstock Bliny ziemniaczano-selerowe podane ze szczypiorkiem na niebieskiej zastawie.
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Bliny ziemniaczano-serowe to nieco urozmaicona wersja tradycyjnych placków kartoflanych. Seler nadaje im sporo wyrazistości i korzennego aromatu, a także knieco słodyczy. Dla mnie wersja numer jeden.

Co zrobić, aby placki wyszły bardziej puszyste i chrupiące?

Najlepszym sposobem na zwiększenie puszystości placków jest oddzielenie białka i ubicie go na sztywno, i dopiero wtedy dodanie do ciasta i delikatne wymieszanie.

Co zrobić, aby placki wyszły bardziej aromatyczne?

Aby placki wyszły bardziej aromatyczne można do nich dodać posiekaną zieleninę - natkę pietruszki lub koperek. Smaczną opcja jest również przyprawienie ich szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 spory seler
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz i sól
  • szczypta majeranku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody. Odsączony płyn odstawić na bok i po chwili delikatnie odlać wodę, pozostawiając skrobię na dnie miski.
  • Do miski ze skrobią włożyć ziemniaki, obranego i startego drobno selera, mąkę i jajko, przyprawić i wyrobić dość gęstą masę.
  • Placki smażyć na oleju z stron na rumiano. Podawać z gulaszem albo kwaśną śmietaną i odrobiną grubo mielonego pieprzu.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej