Bliny ziemniaczano-selerowe - pyszne placki łatwiejsze niż myślisz
2021-07-01
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Bliny ziemniaczano-serowe to nieco urozmaicona wersja tradycyjnych placków kartoflanych. Seler nadaje im sporo wyrazistości i korzennego aromatu, a także knieco słodyczy. Dla mnie wersja numer jeden.
Co zrobić, aby placki wyszły bardziej puszyste i chrupiące?
Najlepszym sposobem na zwiększenie puszystości placków jest oddzielenie białka i ubicie go na sztywno, i dopiero wtedy dodanie do ciasta i delikatne wymieszanie.
Co zrobić, aby placki wyszły bardziej aromatyczne?
Aby placki wyszły bardziej aromatyczne można do nich dodać posiekaną zieleninę - natkę pietruszki lub koperek. Smaczną opcja jest również przyprawienie ich szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 spory seler
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- pieprz i sól
- szczypta majeranku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody. Odsączony płyn odstawić na bok i po chwili delikatnie odlać wodę, pozostawiając skrobię na dnie miski.
- Do miski ze skrobią włożyć ziemniaki, obranego i startego drobno selera, mąkę i jajko, przyprawić i wyrobić dość gęstą masę.
- Placki smażyć na oleju z stron na rumiano. Podawać z gulaszem albo kwaśną śmietaną i odrobiną grubo mielonego pieprzu.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?