Biała kiełbasa pieczona w sosie żurawinowym: niebanalny przepis na Wielkanoc

Biała kiełbasa pieczona w sosie żurawinowym: niebanalny przepis na Wielkanoc
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Surowa biała kiełbasa smaczniejsza jest pieczona, niż gotowana
łatwy
15 min
4

Biała kiełbasa pieczona w sosie żurawinowym to ciekawy i niebanalny przepis na Wielkanoc. Przygotowanie sosu zajmie Wam tylko kilka minut. Po wstawieniu  kiełbasy do piekarnika macie sporo czasu na inne przygotowania. Pieczona biała kiełbasa ma skondensowany smak i nie trzeba jej pilnować w trakcie pieczenia. To łatwy, sprytny i bardzo smaczny przepis na białą kiełbasę surową. 

SKŁADNIKI

  • 8 kawałków białej kiełbasy surowej
  • 200 g cebuli czerwonej
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotuj sos żurawinowy. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż do zeszklenia. Dodaj konfiturę, miód, musztardę. Na koniec wlej 1/2 szklanki wody. Duś przez 2-4 minut.
  • Teraz pora na białą kiełbasę surową. Kiełbaski nakłuj widelcem w kilku miejscach. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
  • Naczynie z kiełbaskami wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawaj od razu póki kiełbasa gorąca!
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej