Bez tarcia i smażenia - wykwitny placek ziemniaczany z kwaśną śmietaną i łososiem
2024-09-16
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Lubisz placki ziemniaczane? Także na wytrawnie, z kwaśną śmietaną i rybą wędzoną? Ja też. Ale nie serwuję ich gościom. Przede wszystkim dlatego, że ktoś musi stać przy patelni i smażyć placki na bieżąco, a po drugie - dlatego, że wszystko pachnie smażonymi plackami. Znalazłam jednak wyjście, przygotowuję i podaję jeden "placek", bez tarcia ziemniaków, bez smażenia (więc odchudzony), w o wiele bardziej wykwintnej i pysznej formie.
SKŁADNIKI
- 400 g ugotowanych w mundurkach średnich ziemniaków
- 30 g parmezanu
- 150 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- 4 duże plastry wędzonego łososia
- 1 szczypta pieprzu
- sól do smaku
- oliwa z oliwek do skropienia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane w mundurkach ziemniaki ułóż w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą szklanki rozgnieć je. Posyp solą, pieprzem i parmezanem.
- Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C, do lekkiego zrumienienia.
- W czasie gdy ziemniaki się pieką, w miseczce wymieszaj śmietanę lub jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Rozłóż tę mieszaninę na ziemniakach.
- Ułóż plastry łososia i na koniec posyp startą skórką z cytryny, pieprzem i pokrop oliwą z oliwek.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?