Bez tarcia i smażenia - wykwitny placek ziemniaczany z kwaśną śmietaną i łososiem

Bez tarcia i smażenia - wykwitny placek ziemniaczany z kwaśną śmietaną i łososiem
Autor: Shutterstock Zamiast klasycznych placków ziemniaczanych wykorzystaj ziemniaki gotowane w mundurkach
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Lubisz placki ziemniaczane? Także na wytrawnie, z kwaśną śmietaną i rybą wędzoną? Ja też. Ale nie serwuję ich gościom. Przede wszystkim dlatego, że ktoś musi stać przy patelni i smażyć placki na bieżąco, a po drugie - dlatego, że wszystko pachnie smażonymi plackami. Znalazłam jednak wyjście, przygotowuję i podaję jeden "placek", bez tarcia ziemniaków, bez smażenia (więc odchudzony), w o wiele bardziej wykwintnej i pysznej formie.

SKŁADNIKI

  • 400 g ugotowanych w mundurkach średnich ziemniaków
  • 30 g parmezanu 
  • 150 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 4 duże plastry wędzonego łososia
  • 1 szczypta pieprzu
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do skropienia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane w mundurkach ziemniaki ułóż w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą szklanki rozgnieć je. Posyp solą, pieprzem i parmezanem.
  • Piec ok. 20  minut w temperaturze 180°C, do lekkiego zrumienienia.
  • W czasie gdy ziemniaki się pieką, w miseczce wymieszaj śmietanę lub jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Rozłóż tę mieszaninę na ziemniakach.
  • Ułóż plastry łososia i na koniec posyp startą skórką z cytryny, pieprzem i pokrop oliwą z oliwek.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej