Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Bakłażan zapiekany w pomidorach i mozzarelli to smaczne danie w śródziemnomorskim stylu. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 200 kcal.
SKŁADNIKI
- 1/3 bakłażana
- 1 łyżka oliwy/oleju
- 1/3 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży czerwony pomidor
- 1 łyżka tartego sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana pokroić w cienkie plastry. Posolić i odstawić na 30 min.
- Po tym czasie odcedzić go z wody. Posiekać czosnek i cebulę. Zeszklić na łyżeczce rozgrzanej oliwy.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno bakłażana, pomidory, cebulę z czosnkiem.
- Całość przyprawić i skropić pozostałą częścią oliwy i piec 20 min w 190 stopniach.
- Po tym czasie danie posypać mozzarellą i piec kolejne 10 min.