Babka z kaszy gryczanej i sera: przepis na zdrowe i tanie danie obiadowe
2021-04-01
łatwy
20 min
4
Babka z kaszy gryczanej i sera to danie o wschodnim rodowodzie. Warto wypróbować nasz przepis, bo danie jest łatwe do przygotowania, bardzo smaczne i zdrowe. Przy okazji nie obciąża specjalnie domowego budżetu, więc świetnie sprawdzi się w czasie, gdy zmuszeni jesteśmy do oszczędzania.
Babka z kaszy gryczanej może być przełożona masą z białego sera - wtedy efektownie się prezentuje. Można też wymieszać obie masy i zapiec. Babka bardzo dobrze smakuje z sosem grzybowym.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 łyżki tłuszczu
- 1,5 szklanka wody
- 15 dag twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- łyżka bułki tartej
- tłuszcz do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gotujemy na sypko. Ser rozcieramy z żółtkiem, dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy sola i pieprzem.
- Ugotowaną kaszę mieszamy z całym jajkiem i białkiem, łyżką tłuszczu, solą i pieprzem.
- Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (albo żaroodpornego naczynia) wkładamy połowę kaszy, na nią wykładamy masę serową, przykrywamy pozostałą kaszą.
- Zapiekamy ok. 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.