Babka z kaszy gryczanej i sera: przepis na zdrowe i tanie danie obiadowe

2021-04-01
Babka z kaszy gryczanej i sera: przepis na zdrowe i tanie danie obiadowe
Autor: Shutterstock Babka z kaszy to tani i efektowny obiad.
łatwy
20 min
4

Babka z kaszy gryczanej i sera to danie o wschodnim rodowodzie. Warto wypróbować nasz przepis, bo danie jest  łatwe do przygotowania, bardzo smaczne i zdrowe. Przy okazji nie obciąża specjalnie domowego budżetu, więc świetnie sprawdzi się w czasie, gdy zmuszeni jesteśmy do oszczędzania.

Babka z kaszy  gryczanej może być przełożona masą z białego sera - wtedy  efektownie się prezentuje. Można też wymieszać obie masy i zapiec. Babka bardzo dobrze smakuje z sosem grzybowym.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1,5 szklanka wody
  • 15 dag twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • łyżka bułki tartej
  • tłuszcz do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gotujemy na sypko. Ser rozcieramy z żółtkiem, dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy sola i pieprzem.
  • Ugotowaną kaszę mieszamy z całym jajkiem i białkiem, łyżką tłuszczu, solą i pieprzem.
  • Do wysmarowanej  tłuszczem i wysypanej  bułką tartą formy (albo żaroodpornego naczynia) wkładamy połowę kaszy, na nią wykładamy masę serową, przykrywamy pozostałą kaszą.
  • Zapiekamy ok. 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.