Kotlety z selera w sosie grzybowym

2021-03-29
Aromatyczne kotlety z selera w sosie grzybowym
Autor: Shutterstock Kotlety z selera można przed smażeniem posypać posiekaną natką selera.
łatwy
35 min
4

Kotlety z selera w sosie grzybowym to pyszne danie, niezbyt trudne do przygotowanie, niedrogie. Zasmakuje nie tylko wegetarianom. Aromatyczne, zdrowe i o ciekawym smaku.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duży seler
  • łyżka mąki
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia
  • Sos:
  • kilka suszonych  grzybów
  • łyżka mąki
  • łyżka tłuszczu
  • cebula
  • pół szklanki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selera ugotować w skórce. Wystudzić, obrać pokroić w krążki.
  • Każdy krążek  posolić, oprószyć mąką, zamoczyć w roztrzepanym jajku i  obtoczyć w bułce tartej. Smażyć do zrumienienia z obu stron.
  • Gdy seler się gotuje przygotować sos grzybowy. Umyte i namoczone wcześniej grzyby  ugotować w niewielkiej ilości wody, wyjąć i drobno posiekać.
  • Cebulę posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu  i dodać mąkę. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów. Dodać posiekane grzyby i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować.
  • Usmażone kotleciki z selera podawać polane sosem i posypane zieleniną.