Kotlety z selera w sosie grzybowym
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Kotlety z selera w sosie grzybowym to pyszne danie, niezbyt trudne do przygotowanie, niedrogie. Zasmakuje nie tylko wegetarianom. Aromatyczne, zdrowe i o ciekawym smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duży seler
- łyżka mąki
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
- Sos:
- kilka suszonych grzybów
- łyżka mąki
- łyżka tłuszczu
- cebula
- pół szklanki śmietany
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selera ugotować w skórce. Wystudzić, obrać pokroić w krążki.
- Każdy krążek posolić, oprószyć mąką, zamoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć do zrumienienia z obu stron.
- Gdy seler się gotuje przygotować sos grzybowy. Umyte i namoczone wcześniej grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody, wyjąć i drobno posiekać.
- Cebulę posiekać, lekko zrumienić na tłuszczu i dodać mąkę. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania grzybów. Dodać posiekane grzyby i śmietanę, przyprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować.
- Usmażone kotleciki z selera podawać polane sosem i posypane zieleniną.