Aksamitne kluski z batatów - pyszne na słodko i wytrawnie
2022-08-30
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Aksamitne kluski z batatów mają piękny kolor i doskonały smak. By nie były słodkie, dodajemy do nich twaróg, który doskonale balansuje ich smak, dzięki czemu świetnie smakują zarówno posypane cukrem, jak i dodatek do mięsa lub warzyw.
SKŁADNIKI
- 2-3 bataty, ok. 500 g
- 600 g twarogu półtłustego
- 300 g mąki (można użyć mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej)
- 2 duże jajka
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty zalej zimną wodą, ugotuj do miękkości i odcedź. Gdy przestygną na tyle, by dały się wziąć do ręki, obierz je ze skórki i rozgnieć widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
- Do batatowego puree dodaj twaróg, jajka, sól i 200 g mąki. Zagnieć ciasto. Jeśli jest jeszcze zbyt lepiące się, dosyp mąki. Ciasto powinno być miękkie, ale na tyle elastyczne, żeby dało się formować.
- Z kawałków ciasta formuj wałki o przekroju ok. 2,5-3 cm. Każdy wałek pokrój ostrym nożem na kawałki 1,5-2 cm. Każdą kluskę naciśnij widelcem, nadając jej charakterystyczny kształt gnocchi - chyba, że ci na tym nie zależy.
- Partiami wrzucaj do gotującej się, osolonej wody, gotuj przez 3 minuty licząc od momentu, kiedy wypłyną.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne