Aksamitne kluski z batatów - pyszne na słodko i wytrawnie

Aksamitne kluski z batatów - pyszne na słodko i wytrawnie
Autor: Shutterstock Kluskom z batatów możesz nadać kształy włoskich gnocchi lub swojskich leniwych
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Aksamitne kluski z batatów mają piękny kolor i doskonały smak. By nie były słodkie, dodajemy do nich twaróg, który doskonale balansuje ich smak, dzięki czemu świetnie smakują zarówno posypane cukrem, jak i dodatek do mięsa lub warzyw.

SKŁADNIKI

  • 2-3 bataty, ok. 500 g
  • 600 g twarogu półtłustego
  • 300 g mąki (można użyć mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej)
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty zalej zimną wodą, ugotuj do miękkości i odcedź. Gdy przestygną na tyle, by dały się wziąć do ręki, obierz je ze skórki i rozgnieć widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
  • Do batatowego puree dodaj twaróg, jajka, sól i 200 g mąki. Zagnieć ciasto. Jeśli jest jeszcze zbyt lepiące się, dosyp mąki. Ciasto powinno być miękkie, ale na tyle elastyczne, żeby dało się formować.
  • Z kawałków ciasta formuj wałki o przekroju ok. 2,5-3 cm. Każdy wałek pokrój ostrym nożem na kawałki 1,5-2 cm. Każdą kluskę naciśnij widelcem, nadając jej charakterystyczny kształt gnocchi - chyba, że ci na tym nie zależy.
  • Partiami wrzucaj do gotującej się, osolonej wody, gotuj przez 3 minuty licząc od momentu, kiedy wypłyną.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej