Zdrowe i proste muffiny jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi
2021-07-21
łatwy
15 min
4
Muffiny jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi to bardzo łatwe do przygotowania ciastka. Zrobisz je naprawdę w kilka minut, a gdy minie godzina od podjęcia decyzji o ich upieczeniu, już można cieszyć się gotowym wypiekiem
SKŁADNIKI
- 2 duże jajka
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 1 mała torebka cukru waniliowego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka
- 50 g płatków owsianych plus trochę do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W jednej misce wymieszaj jajka w z cukrem, solą oraz cukrem waniliowym. Dodaj jogurt oraz olej i wymieszaj dokładnie.
- Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp płatki i wymieszaj. Następnie suche składniki przesyp do miski z mokrymi i wymieszaj delikatnie z resztą masy. Pamiętaj, by nie mieszać zbyt długo, bo muffiny wyjdą twarde i gumowate.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wmieszaj do ciasta.
- Wypełnij ciastem zagłębienia w formie na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną i się zarumienią, po czym podawaj jeszcze lekko ciepłe lub wystudź na kratce.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?