Zdrowe i proste muffiny jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi

Zdrowe i proste muffiny jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi
Autor: Shutterstock Muffinki na jogurcie, z jabłkiem i płatkami owsianymi, z powodzeniem można zaliczyć do zdrowych słodyczy.
łatwy
15 min
4

Muffiny jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi to bardzo łatwe do przygotowania ciastka. Zrobisz je naprawdę w kilka minut, a gdy minie godzina od podjęcia decyzji o ich upieczeniu, już można cieszyć się gotowym wypiekiem

SKŁADNIKI

  • 2 duże jajka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka
  • 50 g płatków owsianych plus trochę do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W jednej misce wymieszaj jajka w z cukrem, solą oraz cukrem waniliowym. Dodaj jogurt oraz olej i wymieszaj dokładnie.
  • Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp płatki i wymieszaj. Następnie suche składniki przesyp do miski z mokrymi i wymieszaj delikatnie z resztą masy. Pamiętaj, by nie mieszać zbyt długo, bo muffiny wyjdą twarde i gumowate.
  • Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wmieszaj do ciasta.
  • Wypełnij ciastem zagłębienia w formie na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  • Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną i się zarumienią, po czym podawaj jeszcze lekko ciepłe lub wystudź na kratce.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej