Jak zrobić puszyste paczki? Dodaj jeden zaskakujący składnik. Efekt WOW gwarantowany!
2023-01-19
łatwy
45 min
4
Puszyste pączki to marzenie każdego łasucha. Jak zrobić lekkie niczym chmurka pączki? I to w domowym wypiekaczu chleba? Dodaj do nich jeden zaskakujący składnik - majonez.
Składniki zawarte w majonezie podnoszą jakość ciasta na pączki i nadają mu niezwykłą puszystość po usmażeniu. Wybieraj jednak dobrej jakości majonez bez dodatku solil wapniowo-disodową EDTA (E385), która spożywana w nadmiernych ilościach może prowadzić do zaburzeń pracy jelit, mięśni i nerek. Gotowa! To do dzieła!
SKŁADNIKI
- 200 ml wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki majonezu z żółtkami jaj kurzych
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka (5 g) suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
- 300-350 g mąki pszennej
- dżem truskawkowy
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włóż wszystkie składniki do misy wypiekacza do chleba (najpierw płyn, a następnie suche składniki).
- Włącz tryb wyrabiania ciasta. Na samym początku zwróć uwagę na kulę z ciasta - może być konieczne dodanie większej ilości mąki, aby otrzymać bardziej zwarte, mniej klejące się do ścianek ciasto.
- Po upływie czasu wyjmij ciasto z misy, rozwałkuj na grubość około 1 cm, wytnij kółka. Możesz również wycinać inne kształty. Na przykład długie paski z nacięciem po środku do przewinięcia, jak faworki.
- Pączki smaż w głębokim tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Usmażone pączki osącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Gotowe pączki za pomocą szprycy z wąską tylką nastrzyknij dżemem.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl