Jak zrobić puszyste paczki? Dodaj jeden zaskakujący składnik. Efekt WOW gwarantowany!

Jak zrobić puszyste paczki? Dodaj jeden zaskakujący składnik. Efekt WOW gwarantowany!
Autor: Shutterstock.com Jak zrobić puszyste paczki? Dodaj jeden zaskakujący składnik. Efekt WOW gwarantowany!
łatwy
45 min
4

Puszyste pączki to marzenie każdego łasucha. Jak zrobić lekkie niczym chmurka pączki? I to w domowym wypiekaczu chleba? Dodaj do nich jeden zaskakujący składnik - majonez.

Składniki zawarte w majonezie podnoszą jakość ciasta na pączki i nadają mu niezwykłą puszystość po usmażeniu. Wybieraj jednak dobrej jakości majonez bez dodatku solil wapniowo-disodową EDTA (E385), która  spożywana w nadmiernych ilościach może prowadzić do zaburzeń pracy jelit, mięśni i nerek. Gotowa! To do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 200 ml wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki majonezu z żółtkami jaj kurzych
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka (5 g) suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 300-350 g mąki pszennej
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włóż wszystkie składniki do misy wypiekacza do chleba (najpierw płyn, a następnie suche składniki).
  • Włącz tryb wyrabiania ciasta. Na samym początku zwróć uwagę na kulę z ciasta - może być konieczne dodanie większej ilości mąki, aby otrzymać bardziej zwarte, mniej klejące się do ścianek ciasto. 
  • Po upływie czasu wyjmij ciasto z misy, rozwałkuj na grubość około 1 cm, wytnij kółka. Możesz również wycinać inne kształty. Na przykład długie paski z nacięciem po środku do przewinięcia, jak faworki. 
  • Pączki smaż  w głębokim tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Usmażone pączki osącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach. 
  • Gotowe pączki za pomocą szprycy z wąską tylką nastrzyknij dżemem.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego! 
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej