Tanie pączki - przepis na niedrogie i szybkie pączki w wersji light
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Tanie pączki, które są jednocześnie dietetyczne? Tak, to możliwe! Pączki przygotowane wg tej receptury zawierają mniej kalorii niż tradycyjne i mniej kosztują, a jakby tych zalet było mało, ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. I jeszcze jedno – te pączki naprawdę rewelacyjnie smakują! Zdradzany przepis na tanie pączki light!
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
SKŁADNIKI
- 5 całych jajek
- 3 szklanki mąki
- 2 homogenizowane serki waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddziel białka od żółtek. Sprawdź: Jak oddzielić białko od żółtka?
- Dodaj do białek szczyptę soli i ubij całość na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę przesiej przez sitko, następnie połącz z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitej piany z białek stopniowo i powoli dodawaj masę jajeczną, serki homogenizowane oraz mąkę. Cały czas delikatnie mieszaj.
- W rondlu lub na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej.
- Nabieraj ciasto na dużą łyżkę i delikatnie wykładaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złocistobrązowy kolor.
- Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem. Wykładaj na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu.
- Jeszcze ciepłe posypuj cukrem pudrem.