Tanie pączki - przepis na niedrogie i szybkie pączki w wersji light

Tanie pączki light
Autor: Shutterstock Tanie pączki light mają same zalety!
łatwy
40 min
4

Tanie pączki, które są jednocześnie dietetyczne? Tak, to możliwe! Pączki przygotowane wg tej receptury zawierają mniej kalorii niż tradycyjne i mniej kosztują, a jakby tych zalet było mało, ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. I jeszcze jedno – te pączki naprawdę rewelacyjnie smakują! Zdradzany przepis na tanie pączki light!

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?

SKŁADNIKI

  • 5 całych jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 2 homogenizowane serki waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddziel białka od żółtek. Sprawdź: Jak oddzielić białko od żółtka?
  • Dodaj do białek szczyptę soli i ubij całość na sztywną pianę.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę przesiej przez sitko, następnie połącz z proszkiem do pieczenia.
  • Do ubitej piany z białek stopniowo i powoli dodawaj masę jajeczną, serki homogenizowane oraz mąkę. Cały czas delikatnie mieszaj.
  • W rondlu lub na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej.
  • Nabieraj ciasto na dużą łyżkę i delikatnie wykładaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złocistobrązowy kolor.
  • Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem. Wykładaj na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu.
  • Jeszcze ciepłe posypuj cukrem pudrem.