Smażone ciastka indyjskie: JALEBI - chrupiące i słodziutkie
2021-03-29
17:40
Smażone ciastka indyjskie zwane jalebi to słodkie i chrupiące pyszności w sam raz na karnawałowy stół. Ich przygotowanie nie jest trudne. W Indiach takie spiralne ciastka smażą na ulicach, gdzie można zjeść jeszcze gorące, kapiące od syropu. Ten rodzaj smażonego ciasta naleśnikowego będzie pyszną odmianą.
i
łatwy
30 min
4
Ciasto najlepiej lać na gorący olej przy pomocy pojemnika z wąskim otworem. W tej roli dobrze się sprawia butelka po keczupie lub majonezie ze sprytnym dozownikiem.

Gdy ciasta się zrumienią, należy je przewrócić na drugą stronę za pomocą szczypiec.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 140 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny, mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 175 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, spożywczej
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki masła klarowanego, stopionego lub oleju
- na syrop:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 3 szczypty szafranu (opcjonalnie)
- oraz olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać. Dodać do niej kaszę manną i stopione masło klarowane. Wymieszać na jednorodną masę.
- Dodać jogurt i sodę. Wymieszać, a następnie wlać tyle wody, ciągle mieszając, aby otrzymać ciasto gęstości ciasta naleśnikowego.
- Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.
- Przed smażeniem ciastek, należy przygotować syrop. Szafran zamoczyć w 1 łyżce wody. W rondlu wymieszać cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy syrop się zagotuje, dodać szafran razem z wodą, w której się moczył. Gotować 10-15 minut.
- Ciasto przełożyć do plastykowej butelki z niewielkim otworem dozownika, najlepsza będzie taka po keczupie lub majonezie.
- W głębokim rondlu rozgrzać olej. Ciasto lać cienkim strumieniem tworząc niewielkie spirale. Gdy ciastka zrumienią się z jednej strony, przewrócić i zrumienić z drugiej. Zobacz niżej: jak smażyć ciastka jalebi
- Ciastka wyjmować na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe ciastka zanurzać w syropie i odkładać na duży talerz, na którym będą podawane.