Smażone ciastka indyjskie: JALEBI - chrupiące i słodziutkie

2021-03-29
Smażone ciastka indyjskie: JALEBI - chrupiące i słodziutkie
Autor: Shutterstock Ciasta można posypać posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami
łatwy
30 min
4

Smażone ciastka indyjskie zwane jalebi to słodkie i chrupiące pyszności w sam raz na karnawałowy stół. Ich przygotowanie nie jest trudne. W Indiach takie spiralne ciastka smażą na ulicach, gdzie można zjeść jeszcze gorące, kapiące od syropu. Ten rodzaj smażonego ciasta naleśnikowego będzie pyszną odmianą. 

Ciasto najlepiej lać na gorący olej przy pomocy pojemnika z wąskim otworem. W tej roli dobrze się sprawia butelka po keczupie lub majonezie ze sprytnym dozownikiem.

 

Tak smażą jalebi w Indiach

 

 

Gdy ciasta się zrumienią, należy je przewrócić na drugą stronę za pomocą szczypiec. 

 

Ciastka przewracać szczypcami

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 140 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny, mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 175 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, spożywczej
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki masła klarowanego, stopionego lub oleju
  • na syrop:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 szczypty szafranu (opcjonalnie)
  • oraz olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać. Dodać do niej kaszę manną i stopione masło klarowane. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Dodać jogurt i sodę. Wymieszać, a następnie wlać tyle wody, ciągle mieszając, aby otrzymać ciasto gęstości ciasta naleśnikowego.
  • Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.
  • Przed smażeniem ciastek, należy przygotować syrop. Szafran zamoczyć w 1 łyżce wody. W rondlu wymieszać cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy syrop się zagotuje, dodać szafran razem z wodą, w której się moczył. Gotować 10-15 minut.
  • Ciasto przełożyć do plastykowej butelki z niewielkim otworem dozownika, najlepsza będzie taka po keczupie lub majonezie.
  • W głębokim rondlu rozgrzać olej. Ciasto lać cienkim strumieniem tworząc niewielkie spirale. Gdy ciastka zrumienią się z jednej strony, przewrócić i zrumienić z drugiej. Zobacz niżej: jak smażyć ciastka jalebi
  • Ciastka wyjmować na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe ciastka zanurzać w syropie i odkładać na duży talerz, na którym będą podawane.