Smażone ciastka indyjskie: JALEBI - chrupiące i słodziutkie

2021-03-29 17:40

Smażone ciastka indyjskie zwane jalebi to słodkie i chrupiące pyszności w sam raz na karnawałowy stół. Ich przygotowanie nie jest trudne. W Indiach takie spiralne ciastka smażą na ulicach, gdzie można zjeść jeszcze gorące, kapiące od syropu. Ten rodzaj smażonego ciasta naleśnikowego będzie pyszną odmianą. 

Smażone ciastka indyjskie: JALEBI - chrupiące i słodziutkie

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Ciasta można posypać posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami
łatwy
30 min
4

Ciasto najlepiej lać na gorący olej przy pomocy pojemnika z wąskim otworem. W tej roli dobrze się sprawia butelka po keczupie lub majonezie ze sprytnym dozownikiem.

 

Tak smażą jalebi w Indiach

 

 

Gdy ciasta się zrumienią, należy je przewrócić na drugą stronę za pomocą szczypiec. 

 

Ciastka przewracać szczypcami

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 140 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny, mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 175 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, spożywczej
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki masła klarowanego, stopionego lub oleju
  • na syrop:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 szczypty szafranu (opcjonalnie)
  • oraz olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać. Dodać do niej kaszę manną i stopione masło klarowane. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Dodać jogurt i sodę. Wymieszać, a następnie wlać tyle wody, ciągle mieszając, aby otrzymać ciasto gęstości ciasta naleśnikowego.
  • Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.
  • Przed smażeniem ciastek, należy przygotować syrop. Szafran zamoczyć w 1 łyżce wody. W rondlu wymieszać cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy syrop się zagotuje, dodać szafran razem z wodą, w której się moczył. Gotować 10-15 minut.
  • Ciasto przełożyć do plastykowej butelki z niewielkim otworem dozownika, najlepsza będzie taka po keczupie lub majonezie.
  • W głębokim rondlu rozgrzać olej. Ciasto lać cienkim strumieniem tworząc niewielkie spirale. Gdy ciastka zrumienią się z jednej strony, przewrócić i zrumienić z drugiej. Zobacz niżej: jak smażyć ciastka jalebi
  • Ciastka wyjmować na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe ciastka zanurzać w syropie i odkładać na duży talerz, na którym będą podawane.