Słowackie bobalki. Prosty przepis na słodkie ciasteczka wigilijne
Dieta wegetariańska
Bobalki to małe drożdżowe ciasteczka, które pokryte są słodką polewą z miodu i maku. Przepis na tę smakowitą przekąskę pochodzi ze Słowacji, gdzie tradycyjnie wypieka się ją na Wigilię. Znane są także w Polsce, a zwłaszcza na Podkarpaciu. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszne i w sam raz słodkie drożdżowe bobalki z makiem i miodem.
Z czego zrobić bobalki?
Do zrobienia pysznych drożdżowych ciasteczek z makiem według słowackiego przepisu wykorzystuje się produkty, które bez problemu można kupić w polskich sklepach. Warto pamiętać, że bobalki robi się z ciasta drożdżowego. Aby ciasto pięknie wyrosło, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na liście potrzebnych artykułów znalazły się więc takie produkty jak:
- mąka pszenna
- mleko
- masło cukier
- sól
- drożdże
- maki i miód do polewy
Jak się robi bobalki?
Przepis na bobalki pochodzi ze Słowacji. Nazywa się je także opekance lub pupaki z nasionami maku. Przepis na wigilijne bobalki z makiem nie jest trudny i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. To prosta receptura na słodki przysmak, który zachwyci smakiem w czasie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Jak więc zrobić pyszne bobalki z miodem i makiem?
Przepis został napisany w kilku prostych krokach:
- 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego
- 2. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
- 3. krok – uformowanie z ciasta ciasteczek i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 4. krok – przygotowanie polewy z miodu i maku
- 5. krok – upieczenie ciasteczek
- 6. krok – wymieszanie ciasteczek z polewą miodowo-makową
Jak przygotować mak do bobalków?
Obowiązkowym składnikiem pysznych słowackich bobalków na Wigilię jest polewa z miodu i maku. Do jej przygotowania można wykorzystać mielony mak, który jest dostępny w wielu sklepach.
Klasyczny niebieski mak należy wcześniej odpowiednio przygotować. Najpierw należy gotować go w wodzie około 30 minut, a następnie odcedzić na gazie i dwa razy zmielić w maszynce. Na koniec zmielony mak gotuje się z miodem, a po ostygnięciu polewa bobalki i miesza.
Polewę z miodu i maku do bobalków ze Słowacji można wzbogacić aromatem migdałowym lub ekstraktem waniliowym.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 180 ml letniego mleka
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 4 g soli
- 3 g suchych drożdży
Polewa:- 100 g miodu
- 50 g maku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przesypać drożdże i wlać mleko. Wsypać cukier i sól. Dodać masło. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Do przesianej mąki wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na 20 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę wielości orzecha włoskiego. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia.
- Miód przelać do rondelka. Wsypać mak i dokładnie wymieszać. Zagotować, zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 20 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do miski. Wlać polewę z miodu i maku. Wymieszać, tak aby każde ciasteczko było nią pokryte.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.