Słowackie bobalki. Prosty przepis na słodkie ciasteczka wigilijne

bobalki z makiem
Autor: Shutterstock Te słowackie ciasteczka podbiją każdy kubek smakowy. Oto przepis na bobalki.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Bobalki to małe drożdżowe ciasteczka, które pokryte są słodką polewą z miodu i maku. Przepis na tę smakowitą przekąskę pochodzi ze Słowacji, gdzie tradycyjnie wypieka się ją na Wigilię. Znane są także w Polsce, a zwłaszcza na Podkarpaciu. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszne i w sam raz słodkie drożdżowe bobalki z makiem i miodem.

Z czego zrobić bobalki?

Do zrobienia pysznych drożdżowych ciasteczek z makiem według słowackiego przepisu wykorzystuje się produkty, które bez problemu można kupić w polskich sklepach. Warto pamiętać, że bobalki robi się z ciasta drożdżowego. Aby ciasto pięknie wyrosło, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Na liście potrzebnych artykułów znalazły się więc takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • mleko
  • masło cukier
  • sól
  • drożdże
  • maki i miód do polewy

Jak się robi bobalki?

Przepis na bobalki pochodzi ze Słowacji. Nazywa się je także opekance lub pupaki z nasionami maku. Przepis na wigilijne bobalki z makiem nie jest trudny i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. To prosta receptura na słodki przysmak, który zachwyci smakiem w czasie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Jak więc zrobić pyszne bobalki z miodem i makiem?

Przepis został napisany w kilku prostych krokach:

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego
  • 2. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
  • 3. krok – uformowanie z ciasta ciasteczek i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – przygotowanie polewy z miodu i maku
  • 5. krok – upieczenie ciasteczek
  • 6. krok – wymieszanie ciasteczek z polewą miodowo-makową

Jak przygotować mak do bobalków?

Obowiązkowym składnikiem pysznych słowackich bobalków na Wigilię jest polewa z miodu i maku. Do jej przygotowania można wykorzystać mielony mak, który jest dostępny w wielu sklepach.

Klasyczny niebieski mak należy wcześniej odpowiednio przygotować. Najpierw należy gotować go w wodzie około 30 minut, a następnie odcedzić na gazie i dwa razy zmielić w maszynce. Na koniec zmielony mak gotuje się z miodem, a po ostygnięciu polewa bobalki i miesza.

Polewę z miodu i maku do bobalków ze Słowacji można wzbogacić aromatem migdałowym lub ekstraktem waniliowym.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 ml letniego mleka
  • 50 g masła
  • 40 g cukru
  • 4 g soli
  • 3 g suchych drożdży

  • Polewa:
  • 100 g miodu
  • 50 g maku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przesypać drożdże i wlać mleko. Wsypać cukier i sól. Dodać masło. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Do przesianej mąki wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na 20 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę wielości orzecha włoskiego. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia.
  • Miód przelać do rondelka. Wsypać mak i dokładnie wymieszać. Zagotować, zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 20 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do miski. Wlać polewę z miodu i maku. Wymieszać, tak aby każde ciasteczko było nią pokryte.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej